Anul acesta ziua in care resursele generate anual de Pamant s-au epuizat este 13 august, cu o saptamana mai devreme decat anul trecut si cu aproximativ doua luni fata de acum 15 ani, anunta WWF.

In mai putin de opt luni am consumat toate resursele naturale pe care Pamantul le poate genera intr-un an, conform datelor Global Footprint Network, partener WWF. Aceasta organizatie urmareste cerintele umanitatii de la natura (amprenta ecologica), comparandu-le cu posibilitatea naturii de a face fata acestor cerinte (biocapacitatea). Ziua in care se termina resursele generate de Pamant, Earth Overshoot Day, marcheaza data cand solicitarile umanitatii depasesc capacitatea de regenerare a Pamantului in acel an, potrivit MEDIAFAX.

Daca acum 15 ani Earth Overshoot Day avea loc in octombrie, anul acesta s-a mutat pe 13 august, cu o saptamana mai devreme ca anul trecut.

Costurile acestui consum ecologic excesiv sunt din ce in ce mai evidente: defrisari, secete, lipsa apei potabile, eroziunea solului, pierderea biodiversitatii si acumularea dioxidului de carbon in atmosfera. Aceasta din urma poate amplifica efectele descrise anterior, daca modelele climatice actuale sunt corecte. In consecinta, factorii de decizie de la nivel guvernamental care iau in considerare aceste cheltuieli ecologice in momentul elaborarii politicilor vor avea o sansa mult mai buna de a pune dezvoltarea economica pe termen lung a natiunii pe un drum favorabil, potrivit WWF.

"Amprenta de carbon a umanitatii a crescut mai mult decat dublu intre anii 1961 si 1973, perioada cand lumea a intrat intr-un consum ecologic mai mare decat posibilitatea de regenerare a planetei", spune Mathis Wackernagel, presedinte al Global Footprint Network si unul dintre creatorii masuratorii care contabilizeaza resursele din punctul de vedere al amprentei ecologice.

Amprenta de carbon este strans legata de alte componente ale amprentei ecologice - terenuri cultivate, pasuni, paduri si teren fertil peste care s-au construit cladiri si drumuri. Toate aceste cereri sunt in competitie pentru spatiu. Cum cererea pentru mancare si productia de material lemnos este din ce in ce mai mare, tot mai putine suprafete productive sunt disponibile pentru a absorbi carbonul din combustibilii fosili. Acest lucru inseamna ca emisiile de carbon mai degraba se acumuleaza in atmosfera, decat sa fie absorbite in totalitate.

Citeste si:
Unde găsești oamenii potriviți - 4 resurse pentru compania ta
Unde găsești oamenii...

"Desi avem toate datele la indemana, in loc sa reusim sa scadem consumul, in primul rand cu o utilizare mai eficienta a resurselor noastre, consumul nostru creste, iar capacitatea de regenerare a planetei scade. Deja anul trecut foloseam resurse la nivel global de parca am avea 1,5 planete, punand o presiune imensa pe natura, iar anul asta ajungem la punctul de deficit al consumului cu o saptamana mai devreme. Asta exact in momentul in care in Romania vorbim de o seceta extrema, de scaderea drastica a productiei agricole si de perspective putin imbucuratoare pentru anul viitor", a declarat Magor Csibi, director WWF-Romania.

Acordul de clima asteptat la Conferinta Natiunilor Unite din 21 decembrie se va concentra pe mentinerea incalzirii globale in intervalul de 2 grade Celsius peste nivelurile din perioada de dinaintea Revolutiei Industriale. Acest scop comun va cere natiunilor sa implementeze politici care sa permita eliminarea treptata a combustibililor fosili pana in 2070, urmand recomandarile Comitetului interguvernamental pentru schimbari climatice (IPCC), avand un impact direct asupra amprentei ecologice a natiunilor.

Citeste si:
Acordul de la Paris privind schimbarea climei intra in vigoare
Acordul de la Paris privind...

Presupunand ca pana in 2030 emisiile globale de carbon sunt reduse cu cel putin 30 de procente sub nivelurile de azi, urmand scenariul sugerat de IPCC, Earth Overshoot Day ar putea fi mutata inapoi in calendar pana la 16 septembrie 2030 (presupunand ca restul amprentei va continua expansiunea la nivelul actual), conform Global Footprint Network. Prin contrast, mersul lucrurilor la fel ar insemna ca folosim resursele echivalente a doua planete pana in 2030, Earth Overshoot Day mutandu-se la sfarsitul lunii iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.