Armata siriana a fost nevoita sa renunte la anumite zone, pentru a ramane in altele, in razboiul impotriva rebelilor, care a intrat in cel de-al cincilea an, recunoaste presedintele sirian Bashar al-Assad.

De asemenea, liderul sirian a recunoscut duminica faptul ca armata se confrunta cu o penurie de militari. El a acordat, cu o zi inainte, o amnistie celor care au fugit de serviciul militar si dezertorilor.

In cei peste patru ani, conflictul s-a soldat cu peste 230.000 de morti si milioane de refugiati, iar zone vaste nu se mai afla sub controlul Guvernului. Armata siriana de recruti numara odinioara 300.000 de oameni, dar a fost aproape injumatatita de morti, dezertari si fuga de serviciul militar, potrivit AFP.

Armata nu are efectivele necesare sa apere intreaga tara, mai ales in contextul in care grupari rebele primesc tot mai mult ajutor din strainatate, a declarat Al-Assad, referindu-se la Arabia Saudita, Turcia si Qatar.

"Uneori, in anumite circumstante, suntem nevoiti sa renuntam la anumite zone, pentru a muta fortele respective in zone pe care vrem sa le pastram", a declarat Al-Assad intr-un discurs televizat, sustinut in fata unor demnitari, la Damasc. "Este necesar sa definim regiunile importante pe care fortele armate sa le mentina, astfel incat sa nu permita colapsul restului regiunilor", a spus el.

Potrivit unui corespondent BBC in Libanul vecin, este evident ca fortele guvernamentale siriene se concentreaza, de cateva luni, asupra apararii anumitor zone-cheie, fara sa faca tot ceea ce le sta in putere sa apere regiuni periferice, in care armata este coplesita.

Armata siriana a pierdut anul acesta nord-vestul capitalei provinciale Idleb, parti din sudul tarii si Palmira (nord-est), un oras asupra caruia au preluat controlul militanti din cadrul gruparii Statul islamic (SI). Bashar al-Assad s-a declarat sigur ca armata poate apara zonele principale, in care si-a consolidat pozitiile, adica cele in care se afla orasele Damasc, Homs si Hama si zona de coasta.

Insa alte orase mari, ca Alep (nord) si Deraa (sud), ar putea reprezenta o problema, afirma corespondentul BBC. Cu toate acestea, al-Assad a promis sa continue lupta si a respins perspectiva unei solutii negociate, pentru moment. "Cuvantul infrangere nu exista in dictionarul armatei siriene", a spus el, adaugand ca un "colaps" nu intra in discutie. "Vom rezista si vom invinge", a indemnat el.

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

Armata siriana, care lupta impotriva rebelilor si unor grupari jihadiste, a demarat o campanie de recrutare la inceputul lui iulie, in incercarea de a acoperi lipsa de oameni.

Cel putin 70.000 de barbati s-au sustras serviciului militar, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul in Marea Britanie.

Peste 80.000 de militari si membri ai unor militii proguvernamentale au fost ucisi de la inceputul conflictului, in martie 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.