Casa Alba a ajuns la "stadiul final" al elaborarii planului de inchidere a inchisorii americane Guantanamo Bay, situata pe teritoriul Cubei, dupa cum a declarat un purtator de cuvant al Administratiei Barack Obama, citat de postul Deutsche Welle.

Secretarul de presa al Casei Albe, Josh Earnest, a spus ca Administratia spera sa "scurt-circuiteze" opozitia din partea republicanilor din Congres, care l-au impiedicat pe presedintele american Barack Obama sa inchida centrul militar de detentie. Inchiderea inchisorii a fost o promisiune pe care acesta a facut-o cand a ajuns in fruntea statului, in anul 2009.

Parlamentarii republicani au subliniat faptul ca transferul detinutilor din inchisoarea Guatanamo catre alte tari ar putea conduce catre evadarea acestora, ceea ce ar fi o amenintare pentru Statele Unite, conform sursei citate. Earnest a declarat insa ca inchiderea acestei inchisori a ramas o prioritate, explicand ca a fost o adevarata piedere sa se cheltuite peste o suta de milioane de dolari pe an pentru o inchisoare unde sunt doar 116 detinuti. El a confirmat ca Presedintia va prezenta parlamentarilor planul de inchidere, adaugand ca teroristii au folosit reputatia negativa a Guatanamo Bay ca instrument de recrutare. Inchisoarea a fost sursa unor presupuse abuzuri, inclusiv practica simularii inecului asupra prizonierilor, in timpul interogatoriului, scrie MEDIAFAX.

Publicatia The New York Times a anuntat miercuri ca Susan Rice, consilierul prezidential american pentru Securitatea nationala, a avut o intalnire cu Secretarul apararii, Ashton Carter, in cadrul careia i-a prezentat un memorandum conform caruia acesta din urma ar avea 30 de zile la dispozitie sa ia decizii asupra transferarii prizonierilor din Guatanamo. Ziarul a adaugat insa ca Ashton Carter nu se angajase sa mute prizonierii la o anumita data sau in anumite locatii.

Inchisoarea de la baza militara a Statelor Unite in Cuba a fost deschisa de fostul presedinte George W. Bush cu intentia de a-i tine acolo pe islamistii care atacau Statele Unite. In jur de 800 de teroristi capturati in strainatate, multi dintre ei fiind presupusi asociati cu Al-Qaida si cu luptatorii talibani, au fost inchisi acolo incepand cu anul 2002.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.