Rusia a condamnat un test nuclear efectuat recent de armata americana, acuzand Statele Unite si NATO ca examineaza posibilitatea lansarii unui atac atomic pe teritoriul rus din tari est-europene, informeaza site-ul agentiei Sputnik.

Fortele Aeriene americane au efectuat pe 1 iulie un test militar in Desertul Nevada, lansand o bomba nucleara inactiva dintr-un avion de vanatoare F-15E in Poligonul Tonopah. Dispozitivul nuclear testat - B61-12 - a fost creat in timpul Razboiului Rece, iar acum este parte a unui program de prelungire a duratei de utilizare, a comunicat Pentagonul.

Controversatul test militar a atras reactia vehementa a Rusiei. "Recentul test nuclear efectuat de Statele Unite reprezinta o provocare. Actiunile intreprinse de Statele Unite in actualul context international sunt provocatoare", a declarat luni Anatoli Antonov, adjunct al ministrului rus al Apararii.

"Suntem foarte preocupati de testul efectuat cu un avion de vanatoare de tip F-15E. Aceasta situatie ne face sa credem ca testul a fost efectuat pentru analizarea posibilitatii folosirii unei bombe nucleare B61-12 transportata de avioane militare NATO stationate in Europa", a atras atentia oficialul guvernamental rus.

"Testul militar confirma intentia Statelor Unite de a mentine in Europa arme nucleare care sa poata fi lansate pe teritoriul Rusiei; in plus, se intentioneaza maximizarea eficientei acestor arme. Noi consideram acest test o dovada a reticentei persistente a Statelor Unite de a coopta state NATO care nu au capabilitati nucleare la misiuni comune care incalca direct obligatiile asumate in cadrul Tratatului de neproliferare nucleara", subliniaza oficialul rus.

"Sub pretextul unei amenintari fictive din partea Rusiei, Statele Unite nu doar ca suplimenteaza capacitatile militare si prezenta in tari NATO situate in apropierea frontierelor vestice ale Rusiei, dar modernizeaza si arsenalul nuclear", concluzioneaza Antonov.

La inceputul lunii iunie, Pentagonul a anuntat ca analizeaza "in mod activ" posibilitatea de a folosi arme nucleare impotriva unor obiective din Rusia, tara acuzata ca nu respecta Tratatul INF, Moscova anuntand ca urmareste cu atentie informatiile despre planul SUA de instalare a unor rachete nucleare in Europa si in Asia. Administratia Barack Obama analizeaza un plan care prevede instalarea de rachete nucleare in Europa si Asia pentru a putea distruge tinte nucleare pe teritoriul Rusiei. Mai precis, potrivit agentiei Associated Press, Pentagonul analizeaza "in mod activ" posibilitatea folosirii armelor nucleare impotriva unor tinte militare din Rusia, ca reactie la presupusa incalcare de catre Moscova a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), semnat in anul 1987. Rusia respinge acuzatiile privind incalcarea INF prin testarea unor rachete de croaziera care au raza de actiune intre 500 si 1.000 de kilometri. Associated Press a citat un fragment neclasificat al unui raport elaborat de generalul Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme al Statelor Unite. Potrivit documentului, Pentagonul analizeaza trei modalitati pentru contracararea Rusiei: instalarea sistemelor antiracheta in Europa pentru doborarea rachetelor ruse dupa lansare; atacuri cu arme conventionale asupra unor obiective militare din Rusia; alte "capacitati de contracarare", implicand atacuri cu rachete nucleare impotriva unor tinte militare din Rusia. "Optiunile merg atat de mult cat s-ar putea - fara a se spune explicit - in sensul imbunatatirii capacitatilor nucleare americane de a distruge tinte militare pe teritoriul Rusiei", afirmau militare surse citate de AP.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Pe 15 iunie, presedintele Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va suplimenta cu 40 de rachete balistice intercontinentale (ICBM) arsenalul nuclear, incepand de anul acesta, scrie MEDIAFAX. "Fortele nucleare ruse vor fi suplimentate in acest an cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, care vor putea distruge orice sistem de aparare antiracheta, chiar si pe cele mai sofisticate din punct de vedere tehnic", a spus Putin. In replica, Alianta Nord-Atlantica a avertizat ca decizia Rusiei de suplimentare a capacitatilor nucleare poate avea consecinte "periculoase".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.