International11 Iulie 201515:40

Lectura de 5 minute

Salul uneia dintre victimele lui Jack Spintecatorul, care ar fi ajutat la stabilirea identitatii acestui criminal in serie din Londra secolului al 19-lea, a fost scos la licitatie pentru 4,5 milioane de dolari, potrivit dailymail.co.uk.

Acest sal, despre care se crede ca a fost gasit langa cadavrul lui Catherine Eddowes, una dintre victimele lui Jack Spintecatorul, este detinut de omul de afaceri si colectionarul Russel Edwards, care l-ar fi cumparat in 2007, pentru o suma care nu a fost dezvaluita, dupa ce a devenit interesat de descoperirea identitatii acestui criminal in serie. Salul, care este impregnat cu sangele victimei, a fost scos la vanzare online, in SUA, de casa de licitatii Moments in Time, pentru suma de 4,5 milioane de dolari, potrivit dailymail.co.uk.

Pe site-ul acestei case de licitatii specializate in vanzarea de obiecte istorice, acest sal a contribuit la rezolvarea unuia dintre cele mai mari mistere, Jack Spintecatorul fiind identificat cu ajutorul testelor ADN facute pe materia organica de pe aceasta tesatura, la peste un secol de la teribilele crime.

Russel Edwards, care este si autor al cartii "Naming Jack The Ripper", a anuntat in luna septembrie 2014 ca celebrul asasin din Londra sfarsitului de secol XIX era emigrantul polonez Aaron Kosminski, unul dintre principalii suspecti in lantul de crime care a ingrozit londonezii, pe care autoritatile din epoca nu l-au putut acuza direct, din lipsa de probe.

Pentru a stabili identitatea criminalului, Russel Edwards a colaborat cu un expert criminalist, Jari Louhelainen, profesor de biologie moleculara la Universitatea John Moores din Liverpool, care a analizat urmele de sange de pe salul despre care se crede ca a fost gasit langa cadavrul lui Catherine Eddowes, una dintre victimele lui Jack Spintecatorul. Louhelainen ar fi reusit sa extraga fragmente de ADN mitocondrial de pe tesatura si sa le compare cu mostre de ADN apartinand urmasilor lui Kosminski si ai lui Catherine Eddowes, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
24 de decese din cauza coronavirusului în România
24 de decese din cauza...

Astfel, unul dintre cele mai mari mistere, care le-a dat bataie de cap criminalistilor mai mult de un secol si a fost transpus in numeroase carti si filme, dand nastere unei serii de teorii unele mai bizare decat altele, a fost in sfarsit descifrat, gratie tehnologiilor moderne care permit testele ADN, dupa cum relata, in septembrie 2014, dailymail.co.uk.

Barbatul responsabil pentru cel putin cinci crime petrecute in Londra, in toamna anului 1888, a fost identificat in persoana imigrantului polonez Aaron Kosminski, unul dintre cei sase suspecti anchetati la momentul respectiv. Probele ADN au demonstrat fara dubiu ca Jack Spintecatorul este evreul Aaron Kosminski, care a ajuns la Londra la inceputul anilor 1880, emigrand din tara sa natala impreuna cu familia, din cauza pogromului rus.

Kosminski lucra ca frizer, potrivit documentelor autoritatilor londoneze, si suferea de o boala mintala, cel mai probabil schizofrenie paranoida. Documentele medicale ale vremii arata ca barbatul avea halucinatii auditive si il descriu totodata ca fiind un misogin cu inclinatii patologice spre masturbare.

Descoperirea identitatii lui Jack Spintecatorul, cum a ajuns sa fie supranumit criminalul considerat in epoca incarnarea diavolului, a fost posibila dupa ce un colectionar, Russel Edwards, a cumparat respectivul sal, in 2007, la o licitatie cu obiecte care au avut legatura cu sirul de crime.

Citeste si:
Fotografia anului cu animale salbatice: doi soricei care se "bat" pe m
A fost aleasa fotografia...

Russel Edwards, un britanic interesat de misterul crimelor de foarte multi ani, a cumparat acest sal, desi multi alti experti in seria de crime nu i-au atribuit niciodata vreo importanta acestui obiect vestimentar.
Edwards a descoperit ca obiectul fusese luat de un politist care a participat la ancheta crimelor si oferit sotiei sale. Timp de peste un secol, salul a ramas in familia politistului, in mod suprinzator fara sa fie spalat vreodata. Salul s-a aflat in posesia Muzeului de Criminalistica din Londra din 1991 pana in 2007, fara sa fi fost testat vreodata pentru urme de ADN sau sa fie expus. In 2001, a revenit in familia anchetatorului crimelor din 1888. Cinci ani mai tarziu, un test ADN a fost efectuat asupra tesaturii, pentru un documentar al televiziunii Channel 4, dar rezultatele au fost neconcludente.

Dupa ce a fost cumparat in 2007 de Russel Edwards, entuziastul criminalist amator a facut mai multe cercetari pentru a afla provenienta exacta a salului. Dupa ce a avut confirmarea ca obiectul a fost gasit langa cadavrul ultimei victime a lui Jack Spintecatorul, in 2011, Edwards a apelat la ajutorul unui expert criminalist si a efectuat mai multe analize de mare precizie, pentru a identifica existenta unor eventuale pete de sange sau alt material genetic pe tesatura. Rezultatele au fost uimitoare. Expertul a identificat urme de sange si de sperma. Cercetarile ulterioare au relevat prezenta ADN-ului indeajuns de bine pastrat pentru a putea compara probele cu codul genetic al urmasilor victimei si al rudelor unora dintre barbatii banuiti a fi criminalul.

In 2012, anchetatorii au reusit sa gaseasca o ruda a criminalului, cele mai multe indicii din epoca indicand faptul ca frizerul polonez era cel mai probabil Jack Spintecatorul. Rezultatele ADN au confirmat dupa aproape doi ani de cercetare si teste ca sperma gasita pe sal era a lui Aaron Kosminski, iar astfel misterul a fost deslusit la 126 de ani de la oribilele crime.

Aaron Kosminski avea 23 de ani cand a comis crimele si locuia cu cei doi frati ai sai si cu o sora a sa foarte aproape de locul unde a fost gasita una dintre victime. In ciuda faptului ca fusese identificat de un martor ca fiind prezent in locul unde a fost ucisa una dintre femei, politia londoneza nu a avut, in 1888, sufieciente dovezi pentru a-l acuza oficial. A fost arestat pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat pentru tot restul vietii sale intr-un azil pentru persoane cu boli psihice. A decedat pe 24 martie 1919.

Citeste si:
CNAIR anunta ca au fost desemnati castigatorii pentru constructia a...
CNAIR anunta ca au fost...

Lipsa unui vinovat in seria de crime a dus la aparitia multor teorii si suspectarea chiar a unor membri ai familiei regale britanice ca fiind Jack Spintecatorul. Printre numele celebre banuite a fi autorii crimelor se numara nepotul reginei Victoria printul Albert Victor, duce de Clarence, pictorul postimpresionist Walter Sickert, fostul prim-ministru liberal britanic William Gladstone si chiar scriitorul Lewis Carroll, autorul celebrei carti "Alice in Tara Minunilor".

Pe de alta parte, in luna octombrie 2014, mai multi experti, printre care s-a aflat si Alec Jeffreys, geneticianul britanic caruia i se atribuie inventarea amprentarii genetice, au spus ca studiul genetic pe baza caruia a fost stabilita identitatea celebrului criminal in serie Jack Spintecatorul, in persoana lui Aaron Kosminski ar fi gresit, mutatia genetica pe baza careia s-a stabilit identitatea criminalului fiind confundata cu o alta, mult mai comuna, dupa cum relata la momentul respectiv publicatia britanica The Independent. Aceste informatii au ridicat din nou semne de intrebare asupra identitatii autorului lantului de crime din Londra de la sfarsitul secolului al XIX-lea.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.