Rezultatul referendumului din Grecia, care i-a socat pe liderii zonei euro, i-a incantat pe opozantii Uniunii Europene, care au apreciat ca intregul proiect european, inclusiv moneda euro, este pe moarte, relateaza Reuters in pagina electronica.

Respingand cerintele creditorilor internationali la referendumul de duminica, grecii au dat una dintre cele mai mari lovituri eforturilor Europei de a crea o uniune monetara solida, de la lansarea euro in 1999.

"Proiectul UE este acum pe moarte", a afirmat Nigel Farage, liderul Partidului Independentei din Marea Britanie (UKIP), o formatiune antieuropeana care a obtinut 12,6% din voturi, dar un singur loc in Parlament, la alegerile generale de la 7 mai. "Este fantastic sa vezi curajul poporului grec in fata intimidarii politice si economice a Bruxellesului", a adaugat Farage.

El si-a exprimat speranta ca britanicii vor urma exemplul grecilor la referendumul pe care premierul David Cameron s-a angajat sa il organizeze pana la sfarsitul lui 2017 pe tema mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana.

Din Franta pana in Finlanda, in sudul si nordul Europei, euroscepticii au laudat democratia greaca, pentru ca a respins ceea ce unii numesc "oligarhia" care conduce blocul comunitar. Pentru opozantii integrarii europene, criza greaca ofera mai multe lectii: de la slabiciunea zonei euro formata din 19 membri, la esecul elitelor de a tine cont de opiniile propriilor cetateni sau de piete, scrie MEDIAFAX.

Partidele antieuropene de extrema-stanga si extrema-dreapta au obtinut mai mult de un sfert dintre mandatele din Parlamentul European la alegerile de anul trecut. Acestea afirma ca euro si UE sunt constructia unei elite care a condus 500 de milioane de europeni spre stagnare economica si nu a reusit sa apere muncitorii de globalizare, imigratie si declin.

"NU. NU. NU. Nu Uniunii Sovietice a somajului si imigratiei. Da pentru o Europa fondata pe munca si respect pentru popor", a scris pe Twitter Matteo Salvini, liderul partidului antieuropean italian Liga Nordului.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Rezultatul referendumului "trebuie sa duca la o plecare rapida a Greciei din zona euro, cu cat mai repede cu atat mai bine", a apreciat politicianul populist olandez Geert Wilders. "Astazi este inceputul dezmembrarii zonei euro", a adaugat el.

Liderul de extrema-dreapta francez Marine Le Pen a declarat la randul sau ca rezultatul este o victorie impotriva "oligarhiei Uniunii Europene".
"Statele europene ar trebui sa profite de acest eveniment sa se stranga la masa negocierilor, sa ia act de esecul euro si al austeritatii si sa organizeze dizolvarea sistemului monedei unice, care este necesara pentru a reveni la crestere economica, locuri de munca si reducerea datoriilor", a adaugat Le Pen, presedinta Frontului National.

Daca Grecia va iesi din zona euro, opozantii britanici ai UE vor vedea fundalul ideal pentru referendumul privind apartenenta Marii Britanii la blocul comunitar. "Haosul general din jurul crizei grecesti este o tragedie care subliniaza slabiciunea si inflexibilitatea institutiilor europene", a declarat pentru Reuters Richard Tice, un om de afaceri britanic care finanteaza campania pentru iesirea Marii Britanii din UE.

Citeste si:
Mitică Dragomir, cuvinte dure la adresa lui Petre Roman după...
Mitică Dragomir, cuvinte dure...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.