Noul guvernator al regiunii ucrainene Odesa, Mihail Saakasvili, a anuntat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca intentioneaza sa consolideze granita Ucrainei cu teritoriul separatist moldovenesc Transnistria.

"Ne confruntam cu doua provocari, si anume consolidarea granitei si controlul coruptiei. Traficul de droguri si de arme de la aceasta granita nu aduce nimic bun", a declarat fostul presedinte georgian marti, la Odesa.

Segmentul transnistrean al frontierei dintre Republica Moldova si Ucraina are o lungime de aproximativ 411 kilometri. O serie de incidente au fost constatate recent de-a lungul acestui segment. La inceputul lui februarie, genistii din cadrul Grupului operativ al trupelor ruse de mentinere a pacii din Transnistria au inceput o serie de exercitii militare, iar Ucraina a trimis soldati ai Garzii Nationale pentru a asigura securitatea de-a lungul frontierei cu regiunea separatista moldoveneasca, scrie MEDIAFAX.

Rusia are aproape 2.000 de militari in Transnistria. Dintre acestia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusesti din Transnistria, constituit in urma cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alti 400 de militari rusi fac parte din forta de mentinere a pacii, alaturi de militari moldoveni si transnistreni.

In acest conntext, Ucraina a pus in aplicare mai multe masuri de securitate la frontiera cu Transnistria.

La sfarsitul anului trecut, armata ucraineana a sapat un sant de protectie de-a lungul segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Autoritatile de la Kiev au anuntat ca, in acest fel, incearca sa impiedice accesul tehnicii militare rusesti din regiunea transnistreana in eventualitatea in care militarii rusi, dislocati in Transnistria, vor primi ordin sa atace din aceasta parte Ucraina.

De asemenea, de la 1 februarie, segmentul de frontiera care leaga Ucraina de regiunea separatista prorusa a Republicii Moldova este pazit nu doar de graniceri ucraineni, dar si de soldati experimentati ai Garzii Nationale, care au luptat in cadrul conflictului separatist din estul Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, este vorba de aproape 1.000 de soldati. Acestia au creat posturi de control pe traseele principale care duc spre regiunea transnistreana.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.