Ungaria trebuie sa ramana membra a Uniunii Europene si a NATO, a declarat premierul Viktor Orban, marti, in fata Parlamentului, ca raspuns la o intrebare a lui Gabor Vona, liderul partidului radical nationalist Jobbik, relateaza MTI.

Intrebat daca va fi organizat un referendum pentru renegocierea pozitiei Ungariei in cadrul UE, Orban a declarat ca Jobbik "se poate ascunde in spatele unui referendum" dar "adevarul este ca Jobbik ne vrea afara din UE si NATO". Este in interesul poporului ungar ca Ungaria sa ramana membra in ambele organizatii, a declarat el.

Parlamentarul socialist Tamas Harangozo a pus o intrebare privind remarcile facute de fostul ambasador american, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, care ar fi scris intr-o carte publicata recent ca premierul discuta periodic cu ministrul Dezvoltarii, Zsuzsanna Nemeth, pentru a revizui o lista de proiecte de cladiri publice inainte de a decide care ar trebui sa primeasca intaietate si ce oferte sa fie castigatoare, scrie MEDIAFAX.

Harangozo l-a intrebat pe Orban daca a participat la intalnirile Ministerului Dezvoltarii si daca a luat personal decizii in legatura cu licitatiile, in special in ceea ce priveste autostrada M4, a carei constructie a fost inghetata recent din cauza suspiciunii ca ar fi implicat un cartel, ridicata de Comisia Europeana. Premierul a declarat ca a participat la toate intalnirile. El a subliniat insa ca decretul ce reglementeaza operatiunea Comisiei guvernamentale pentru dezvoltare nationala este public si poate fi vazut de oricine.

Parlamentarul Jobbik Adam Mirkoczki i-a cerut lui Orban sa sustina o dezbatere parlamentara privind pedeapsa capitala, initiata de Jobbik. Mirkoczki a subliniat ca in 2012, premierul s-a raportat la principiile UE pentru a explica de ce nu ar trebui reinstituita pedeapsa cu moartea. Orban a declarat ca uciderea unui tanar vanzator in sud-vestul Ungariei a generat nemultumire in intreaga tara. Insistand ca UE a "atacat" implementarea sentintelor pe viata reale, el a afirmat ca situatia s-a schimbat. Orban a declarat ca daca Bruxelles-ul poate "forta" o tara sa lase infractorii sa se intoarca in societate, atunci "nu ar trebui sa luam actiuni defensive, ci sa facem un pas inainte". "Trebuie sa raspundem afirmand: haideti sa avem o dezbatere despre pedeapsa capitala", a declarat Orban.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.