Coreea de Nord a anuntat miercuri ca are capacitatea sa miniaturizeze arme nucleare, un pas extrem de important catre echiparea rachetelor.

"Avem de o vreme capacitatea sa miniaturizam focoase nucleare si sa producem diverse arme", a declarat Comisia Militara nord-coreeana intr-un comunicat publicat de catre agentia oficiala nord-coreeana de stiri KCNA. "Putem, de asemenea, sa garantam precizia nu doar a lansatoarelor cu raza scurta spre medie de actiune, ci si a celor cu raza lunga de actiune, a caror tehnologie o detinem de mult timp", adauga Comisia, scrie MEDIAFAX.

"Putem, de asemenea, sa garantam precizia nu doar a lansatoarelor cu raza scurta spre medie de actiune, ci si a celor cu raza lunga de actiune, a caror tehnologie o detinem de mult timp", adauga Comisia.

Anuntul Phenianului pare sa corespunda unor evaluari ale unor oficiali militari americani de rang inalt. Generalul Curtis Scaparrotti, comandantul fortelor americane in Coreea, declara in octombrie ca, in opinia sa, Coreea de Nord ar fi capabila sa miniaturizeze un dispozitiv nuclear. De asemenea, amiralul Bill Gortney, comandantul Comandamentului pentru Apararea Aerospatiala a Americii de Nord, declara pentru presa, luna trecuta, ca militarii americani cred ca Phenianul ar putea sa instaleze o arma nucleara intr-un sistem mobil si sa o "lanseze catre Statele Unite".

Insa Gortney adauga ca Statele Unite nu stiu despre vreo testare a unui asemenea tip de racheta - KN-08 - si dadea asigurari ca apararea americana poate intercepta orice tip de atac nord-coreean. Unii analisti considera ca regimul lui Kim Jong-un ar putea sa fie deja in masura instaleze ogive nucleare in rachete cu lansare de la sol care pot atinge Coreea de Sud si Japonia.

David Albright, un fost inspector in domeniul armamentului, a declarat recent pentru CNN ca Phenianul ar putea detine 10-15 arme nucleare si ca poate produce cateva pe an.

Insa producerea unui dispozitiv nuclear suficient de mic cat sa incapa in varful unei rachete balistice este dificila. Coreea de Nord si-a semnalat intentia de a atinge acest scop prin ultimul test nuclear pe care l-a efectuat in 2013. Regimul a prezentat dispozitivul testat drept o bomba "mai mica si mai usoara" decat cele pe care le-a detonat in 2006 si 2009.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Miniaturizarea unei arme nucleare este un pas hotarator in construirea unei rachete balistice intercontinentale.

In plus, dispozitivul nuclear este necesar sa fie suficient de puternic sa reziste zborului intr-o racheta balistica, potrivit expertilor, si sa fie asezat intr-un "vehicul de reintrare" care sa reziste caldurii intense generate de frecarea cu aerul la revenirea in atmosfera terestra. Intr-un material postat in februarie pe blogul 38 North, care monitorizeaza Coreea de Nord, expertul in controlul armamentului Jeffrey Lewis afirma ca el crede ca Phenianul este probabil capabil sa efectueze fiecare dintre acesti trei pasi.

Avansarea ingrijoratoare a programului nuclear al regimului condus de catre Kim Jong-un ameninta sa bulverseze calculele strategice ale Statelor Unite in regiune, apreciaza unii experti.

Citeste si:
Volodimir Zelenski: Doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa
Volodimir Zelenski: Doar...

"Progresul inregistrat de Phenian in privinta capacitatilor ICMB (rachete intercontinentale balistice) mobile ar putea sa ajunga sa submineze situatia stabila a disuasiunii care exista in prezent in peninsula coreeana", scria luna trecuta, intr-un editorial pentru CNN, Victor Cha, presedintele Centrului pentru Studii Strategice si Internationale. "Cu alte cuvinte, aceste capacitati ar putea sa-i ofere Coreei de Nord incredere ca este imuna la orice contraofensiva americana", adauga el.

Coreea de Nord a cerut ca Statele Unite sa o recunoasca drept putere nucleara. Insa Washingtonul a subliniat ca angajamentul Phenianului in dezarmarea nucleara este punctul de pornire al oricaror negocieri intre cele doua parti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.