Suspiciunile privind existenta unei inchisori CIA in Romania, discriminarea romilor, dar si a minoritatilor sexuale sunt analizate in partea dedicata Romaniei din raportul Amnesty International pe 2014.

Numele Romaniei apare in raportul Amensty in legatura cu raportul Senatului american privind CIA din decembrie, care, in forma completa, necenzurata, ar mentiona Romania, alaturi de Polonia si Lituania, printre tarile europene care ar fi gazduit inchisori secrete ale agentiei de spionaj americane in perioada 2001 - 2009, potrivit Washington Post.

Raportul mai face referire si la declaratia fostului sef al SIE Ioan Talpes, data in urma publicarii raportului, spunandu-se ca acesta ar fi confirmat ca Romania a cooperat cu CIA pentru stabilirea unei inchisori in tara in 2002. Desi a catalogat raportul Senatului SUA drept "un fals", Talpes a confirmat, intr-un interviu la Adevarul Live, ca "a existat o cooperare dupa 11 septembrie", precizand ca "e posibil sa fi fost o locatie sau doua", intre care "este una in care ar fi fost adusi detinuti". In 2012, Abd al-Rahim al-Nashiri, din Arabia Saudita, detinut in prezent la Guantanamo Bay, s-a plans la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) ca a fost tinut in detentie, in secret, la Bucuresti, intre 2004 si 2006, mai aminteste raportul Amnesty.

Organizatia internationala pentru drepturile omului mai semnaleaza ca, in iulie, CEDO a decis ca statul roman se face vinovat de incalcarea dreptului la viata al lui Valentin Campeanu, un barbat de etnie roma, seropozitiv si suferind de o boala psihica. Acesta a murit la Spitalul de Psihiatrie din Poaiana Mare, Dolj, in 2004, din cauza ingrijirilor si conditiilor de viata necorespunzatoare.

Tot in iulie, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, critica, intr-un raport facut in urma unei vizite de monitorizare in Romania, conditiile din institutiile pentru aduti si copii cu dizabilitati fizice si psihice si existenta numeroaselor plangeri privind rele tratamente aplicate in aceste institutii. El arata ca a facut aceste constatari in ciuda faptului ca Guvernul roman si-a propus demult sa reduca numarul persoanelor cu dizabilitati care sunt tinute in institutii.

Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

Muiznieks s-a aratat preocupat si de plangerile privind folosirea excesiva a fortei de politisti in timpul unor perchezitii in casele unor romi si a propus infiintarea unui mecanism independent de sesizari privind abuzurile fortelor de ordine.

O parte importanta din capitolul dedicat Romaniei din raportul Amnesty priveste discriminarea romilor, organizatia internationala amintind de discursul stigmatizant al oficialilor, dar si de faptul ca, in februarie anul trecut, fostul presedinte Traian Basescu a fost amendat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru afirmatiile facute vizavi de romi in timpul unei vizite in Slovenia, in 2010. Basescu a fost amnedat cu 600 de lei pentru declarati conform careia, dintre romii nomazi, "foarte putini vor sa munceasca" si "multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura".

Citeste si:
ÎCCJ a respins definitiv cererea de plasare sub control judiciar a...
ÎCCJ a respins definitiv...

Pe acelasi subiect, se mai aminteste ca, in iulie, Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis ca Guvernul trebuie sa termine investitiile in satul muresean Hadareni, unde, in conflictul inter-etnic din 1993, au murit trei romi si au fost distruse mai multe locuinte ale romilor. Guvernul s-a angajat in 2005 in fata CEDO sa reconstruiasca locuintele romilor si sa faca unele investitii in localitatea, intre 2006 si 2008, obiectivele asumate nefiind nici pana in prezent realizate in totalitate.

In septembrie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis definitiv sa mentina amenda de 6.000 de lei data de CNCD primarului din Baia Mare Catalin Chereches pentru ridicarea unui zid care separa asezari ale romilor de restul orasului. Autoritatile locale au continuat de altfel sa evacueze fortat comunitatile de romi, unele fiind relocate in conditii inadecvate si de segregare, in timp ce altora nu li s-a oferit vreo alternativa, mai spune raportul Amnesty.

Citeste si:
Amnesty International: Rusia a folosit muniţie cu dispersie la Harkiv
Amnesty International: Rusia...

Organizatia aminteste de cazul de la Eforie Sud, din octombrie 2013, cand au fost evacuate dintr-o tabara in care locuiau de peste 40 de ani 101 persoane, intre care 55 de copii, fara ca autoritatile locale sa ofere vreo compensatie pentru pierderile suferite.

De asemenea, sunt amintite evacuarile din Baia Mare, unde cateva sute de romi din zona Craica au fost mutati, in 2012, in spatii ce au apartinut combinatului dezafectat Cuprom, si de la Cluj, unde aproximativ 300 de romi au fost mutati din centrul orasului langa o groapa de gunoi. Tribunalul Cluj a decis, in decembrie 2013, ca administratia locala din Cluj-Napoca sa achite cate 2.000 de euro unui numar de 200 de romi care au fost mutati langa rampa de gunoi de la Pata Rat si sa le ofere locuinte adecvate.

In octombrie 2014, Curtea de Apel Cluj, careia i-a fost inaintata contestatia municipalitatii, a retrimis cazul la tribunal, motivand ca trebuie judecat din perspectiva legii civile, mai degraba decat a celei administrative, pentru ca municipalitatea a actionat in calitate de proprietar al terenului mai degraba decat in cea de autoritate publica. Cazul este in continuare judecat.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Raportul Amnesty vorbeste si despre drepturile minoritatilor sexuale in Romania, amintind ca, in iunie 2013, Comisia parlamentara pentru reviziuirea Constitutiei a respins un amendament prin care se propunea completarea criteriilor de discriminare cu orientarea sexuala, interzicandu-se si acest tip de discriminare, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, se aminteste ca aceeasi comisie a adoptat initial si apoi a respins un amendament prin care era modificata definitia familiei, din "se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti" in "se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

In Romania mai persista incercarile de restrictionare a accesului femeilor la procedura legala de avort, potrivit raportului care citeaza semnalari ale unor ONG-uri locale si internationale. Printre restrictii, ar fi consilierea obligatorie sau subiectiva, refuzul unor medici si lipsa informatiilor necesare.

Raportul anual elaborat de Amnesty International analizeaza situatia drepturilor omului in 160 de tari, in cursul anului 2014.

"2014 a fost un an catastrofal pentru milioane de oameni afectati de violente. Raspunsul global la conflicte si abuzuri comise de tari si de grupuri armate a fost rusinos si ineficient", afirma Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International. Printre tarile criticate pentru metode represive si masuri draconice fata de riscurile teroriste sunt enumerate Afganistanul, Kenya, Nigeria, Pakistanul, Rusia si state central-asiatice, precum si Turcia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.