Anul 2014 a fost "catastrofal" din punctul de vedere al violentelor, milioane de oameni fiind victime ale conflictelor si grupurilor teroriste, constata Amnesty International.

Raportul anual elaborat de Amnesty International analizeaza situatia drepturilor omului in 160 de tari, in cursul anului 2014.

"2014 a fost un an catastrofal pentru milioane de oameni afectati de violente. Raspunsul global la conflicte si abuzuri comise de tari si de grupuri armate a fost rusinos si ineficient", afirma Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International.

"Daca liderii politici ai lumii nu vor actiona imediat pentru a confrunta schimbarea caracterului conflictelor si pentru abordarea disfunctiilor identificate in raport, perspectivele sunt sumbre din punctul de vedere al drepturilor omului", atrage atentia Amnesty International.

"Un numar mai mare de civili vor fi fortati sa traiasca sub controlul pseudostatal al grupurilor armate, fiind supusi atacurilor, persecutiilor si discriminarii. Amenintarile la adresa libertatii de exprimare si altor drepturi se vor amplifica, existand inclusiv incalcari cauzate de noi legi draconice contra terorismului si supraveghere in masa nejustificata", subliniaza Amnesty International, atragand atentia asupra crizelor umanitare, a refugiatilor si notand ca unele state continua sa blocheze frontierele, scrie MEDIAFAX.

"O sursa speciala de ingrijorare o reprezinta ascensiunea unor grupuri armate nonetatiste, inclusiv organizatia care se autointituleaza Stat Islamic", subliniaza Amnesty International, indemnand guvernele tarilor sa se asigure ca reactia la amenintarile teroriste nu incalca drepturi fundamentale si nu alimenteaza violentele. "Grupurile armate au comis abuzuri in cel putin 35 de tari, in anul 2014", constata raportul, atragand atentia asupra unor organizatii teroriste precum Boko Haram, Stat Islamic in Irak si Siria si Al-Shabaab.

"Guvernele statelor trebuie sa inceteze sa pretinda ca protejarea civililor este peste puterile lor si trebuie sa abordeze problema suferintei a milioane de oameni", insista Amnesty.

Mentionand lipsa de reactie a ONU fata de crize din Siria, Irak, Fasia Gaza, Israel si Ucraina, Amnesty recomanda renuntarea la dreptul de veto de catre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate in procesul decizional privind situatii de genocid si alte atrocitati in masa. Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ONU sunt Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si China. Printre tarile criticate pentru metode represive si masuri draconice fata de riscurile teroriste sunt enumerate Afganistanul, Kenya, Nigeria, Pakistanul, Rusia si state central-asiatice, precum si Turcia.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.