Declaratia facuta la ONU de premierul israelian Benjamin Netanyahu, in 2012, conform careia Iranul ar putea obtine arma nucleara in termen de un an, a fost contrazisa chiar de serviciul sau secret.

Raportul din 2012 al Mossadului despre dosarul nuclear iranian era in contradictie clara cu tonul alarmist folosit de premierul israelian, care a prezentat de multe ori programul Iranului drept o amenintare existentiala pentru Israel si un risc enorm pentru securitatea mondiala. "Pana primavara viitoare, cel mult pana vara viitoare, in actualul ritm de imbogatire (a uraniului-n.r.), vor fi terminat imbogatirea medie si vor fi trecut la etapa finala. De acolo, ar mai fi doar cateva luni, poate chiar saptamani, pana obtin suficient uraniu imbogatit pentru prima bomba", a afirmat Netanyahu la ONU.

El a precizat ca datele sale nu se bazeaza pe informatii secrete sau militare, ci pe rapoartele Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA).

Insa serviciul secret israelian, Mossadul, avea alta parere. Intr-un raport impartasit cu spionii sud-africani la 22 octombrie 2012 - probabil redactat anterior - Mossadul recunostea ca Iranul "lucreaza pentru a acoperi lacunele in domenii care par legitime, precum reactoarele de imbogatire, ceea ce va reduce timpul necesar producerii armelor". Dar raportul precizeaza de asemenea ca Iranul "nu pare sa fie pregatit" sa imbogateasca uraniu la nivelul superior necesar pentru arme nucleare. In timp ce pentru o bomba uraniul trebuie imbogatit la 90%, Mossadul estima ca Iranul avea atunci "aproximativ 100 de kilograme de material imbogatit la 20%", scrie MEDIAFAX.

Documentele secrete citate de The Guardian fac referire in special la schimburi de informatii intre agentia de spionaj din Africa de Sud si servicii secrete din alte tari. Cele mai multe sunt de la Mossad, dar sunt de asemenea si documente de la serviciul rus de securitate FSB, precum si de la agentii din Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Oman si cateva tari africane.

Dezvaluirile intervin in conditiile in care tensiunile dintre Israel si principalul sau aliat, Statele Unite, s-au intensificat dramatic inaintea discursului pe care Netanyahu il va sustine la 3 martie in Congresul american. Casa Alba se teme ca retorica dura a liderului israelian ar putea prejudicia negocierile sensibile dintre Teheran si marile puteri privind programul nuclear iranian. Netanyahu a promis ca va bloca un acord despre care crede ca va oferi Iranului acces la arme nucleare.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Desi Iranul a afirmat intotdeauna ca programul sau nuclear are scopuri exclusiv civile, biroul premierului israelian a reiterat saptamana trecuta ca "Iranul este mai aproape ca oricand de bomba nucleara". Insa retorica lui Netanyahu, favorabila actiunii militare impotriva Iranului, a fost dezaprobata si inainte de membri ai serviciilor de securitate israeliene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.