NATO va stabili, saptamana viitoare, dimensiunile logistice ale centrelor de comanda care vor fi construite in sase tari central si est-europene, inclusiv in Romania.

Ministrii Apararii din cele 28 de state membre NATO vor discuta, pe 5 februarie, despre capacitatile logistice ale noii Forte de reactie rapida, care va putea interveni in orice zona de risc din Europa.

"In cursul reuniunii ministrilor Apararii, saptamana viitoare, vor fi stabilite dimensiunile si componenta Fortei de reactie rapida. La fel si unitatile de comanda si control din sase tari situate in partea de est a Aliantei. In acest fel, vom transforma in realitate Planul de reactie decis la summitul din Tara Galilor", a afirmat Stoltenberg. Tarile care vor contribui in total cu cateva mii de militari la forta de reactie rapida a NATO vor fi cunoscute saptamana viitoare, a declarat Stoltenberg, precizand ca, pana in prezent, si-au anuntat disponibilitatea Norvegia, Germania si Olanda.

Unitatile de comanda plasate in avangarda vor avea fiecare cateva zeci de militari, care se vor ocupa de organizarea exercitiilor militare si vor oferi comanda si control, in caz de necesitate, trupelor care vor fi suplimentate. Centre de comanda militara vor fi construite in Romania, Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia si Lituania.

"Vom mentine prezenta militara, prin rotatie, in partea de est a Aliantei. Va fi cea mai mare consolidare a apararii colective de dupa sfarsitul Razboiului Rece", a spus Stoltenberg, conform unui comunicat oficial.

"2014 nu a fost un an bun pentru securitatea Europei. De fapt, a fost un an negru", a amintit secretarul general NATO, referindu-se la interventia rusa in Ucraina si la atentatele comise in state europene. Tarile membre NATO au adoptat pe 5 septembrie 2014 un plan care prevede consolidarea apararii colective si crearea unei Forte de reactie rapida. In contextul crizei ucrainene, NATO a adoptat o serie de masuri pentru garantarea securitatii aliatilor est-europeni. Alianta a intensificat patrulele aeriene deasupra tarilor baltice, consolidand prezenta in Marea Baltica si in Marea Mediterana.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.