Sonda spatiala europeana Venus Express a ramas fara carburant, dupa opt ani petrecuti pe orbita planetei Venus, supranumita "sora falsa a Terrei", si va arde in atmosfera acesteia, a anuntat miercuri Agentia Spatiala Europeana (ESA), citata de AFP.

Fara carburant, inginerii de la ESA nu vor mai putea sa controleze altitudinea sondei. Venus Express se va prabusi in mod natural in atmosfera venusiana in urmatoarele saptamani, a precizat ESA intr-un comunicat.

Lansata in noiembrie 2005, Venus Express s-a plasat pe orbita planetei Venus pe 11 aprilie 2006, realizand cu succes un studiu detaliat despre relieful si atmosfera acesteia. Orbita ei urma o bucla eliptica de 24 de ore, care o aducea de la o distanta de 66.000 de kilometri deasupra polului sudic al planetei Venus pana la o altitudine de circa 250 de kilometri deasupra polului nordic.

Misiunea initiala a sondei a fost prelungita de mai multe ori si, in primavara acestui an, Venus Express s-a lansat intr-o ultima aventura, o operatiune de "franare atmosferica", ce a constat intr-un "plonjon controlat" in atmosfera lui Venus.

In vara acestui an, sonda a "pendulat" intre atmosfera venusiana si in afara acesteia, la fiecare apropiere maxima a sa de planeta, ajungand pana la o distanta de 130-135 de kilometri de suprafata acesteia.

Dupa ce a supravietuit acestei experiente periculoase, sonda Venus Express a urcat la sfarsitul lunii iulie pe o noua orbita, la o altitudine de circa 460 de kilometri, pentru a-si relua observatiile. Acea orbita s-a degradat treptat sub efectul fortei de gravitatie, iar ESA a decis sa realizeze la sfarsitul lunii noiembrie o noua serie de manevre pentru a ridica si pentru a prelungi inca o data aceasta misiune.

Dar, incepand din 28 noiembrie, contactele cu sonda au devenit limitate si instabile.

In timpul misiunii sale, sonda europeana a realizat un studiu complet asupra ionosferei si atmosferei planetei Venus, care a permis savantilor sa formuleze o serie de concluzii importante despre suprafata planetei, a explicat coordonatorul misiunii, Hakan Svedhem, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Primăria Mangalia a renunțat la taxa de parcare în stațiuni
Primăria Mangalia a renunțat...

Adeseori numita, impropriu, "steaua ciobanului", Venus s-a format in aceeasi epoca si in aceeasi regiune din spatiu ca Terra, probabil pe baza unor materiale similare. Ea are o marime asemanatoare cu Terra: 95% din diametrul terestru si 80% din masa planetei noastre.

Totusi, in timp ce Terra adaposteste viata, Venus este in prezent o planeta neospitaliera. Venus este o planeta extrem de uscata, iar in atmosfera ei, compusa majoritar din gaz carbonic, se produce un intens efect de sera, care ridica temperatura la suprafata ei la valori care depasesc 450 de grade Celsius.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.