Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit ca un presedinte in exercitiu nu poate beneficia de imunitate absoluta, condamnand Republica Moldova pentru protejarea excesiva a fostului presedinte Vladimir Voronin.

Este prima data cand CEDO este sesizata pentru a se pronunta privind imunitatea unui presedinte in exercitiu. Instanta de la Strasbourg a fost sesizata de lideri ai opozitiei de la Chisinau, care l-au acuzat de calomnie, in intervalul 2004 - 2007, pe presedintele de la acea vreme, comunistul Vladimir Voronin. Voronin l-a acuzat pe unul dintre liderii opozitiei ca era membru KGB, iar pe altul ca a creat un sistem mafiot.

Instantele din Republica Moldova au stabilit ca Voronin beneficia de imunitate prezidentiala.

Insa CEDO a apreciat ca justitia din Republica Moldova nu a mentinut un "echilibru corect" intre necesitatea protejarii libertatii de exprimare a presedintelui si "interesul reclamantilor de a obtine un raspuns motivat la sesizari". Justitia din Republica Moldova ar fi trebuit sa analizeze daca presedintele a facut "afirmatii calomnioase", a stabilit CEDO. Potrivit Unimedia, CEDO a stabilit ca liderul Partidului Liberal, Vitalia Pavlicenco, trebuie sa primeasca daune de 3.600 de euro si 5.289 de euro pentru cheltuieli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.