Adapostul antiaerian va fi deschis publicului, la 74 de ani dupa ce fostul dictator fascist a inceput sa construiasca o reteaua de camere fortificate subterane.

Departamentul de cultura din Roma a spus ca deschiderea buncarului de sub vila si gradinile de lux ale lui Mussolini le va reaminti localnicilor, dar si turistilor de "una dintre cele mai negre pagini ale istoriei italiene".

Benito Mussolini a fost la conducerea Italiei din 1922 pana in 1943. A intrat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial de partea lui Adolf Hitler si a adoptat mai multe legi prin care mii de evrei au fost persecutati. Pentru ca se temea de bombardamentele Aliatilor, liderul italian, cunoscut si sub numele de "Il Duce", a decis sa transforme o pivnita pentru vinuri intr-un adapost antiaerian complet, cu usi anti-gazare, a declarat Marco Placidi, presedinte al organizatiei nonprofit Underground Rome, scrie MEDIAFAX.

Mussolini a decis sa construiasca inca un buncar si, apoi, un al treilea, care era neterminat in momentul in care a fost arestat, in 1943.
Cel de-al treilea buncar, construit la o adancime de 6,5 metri, este protejat de patru metri de beton armat. Departamentul de cultura a mai spus ca, daca ar fi fost terminat, ar fi fost cel mai rezistent adapost antiaerian din Italia dedicat unei singur familii.
"Odata cu caderea fascismului nu a fost niciodata terminat pe deplin, asa ca, in prezent, il putem vedea asa cum a fost lasat in urma arestarii lui Mussolini", a spus Placidi.

Benito Mussolini a fost ucis in aprilie 1945, de luptatorii italieni care se opuneau regimului nazist impus de Germania, in timp ce incerca sa se ascunda in nordul Italiei, dupa ce fusese arestat in iulie 1943, la ordinul regelui Italiei, dar eliberat din inchisoare prin interventia trupelor germane, cateva luni mai tarziu. Trupul lui Mussolini a fost spanzurat, cu capul in jos, la Milano, intr-un loc public, pentru ca italienii sa aiba dovada mortii sale.

Buncarul original, din pivnita de vinuri, va fi deschis publicului, pentru prima data, pe 31 octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.