Cele mai recente studii au scos la iveala faptul ca unul dintre cei mai cunoscuti faraoni ai Egiptului antic, Tutankhamon, avea un picior stramb, dantura superioara iesita in afara si solduri feminine.

Cercetatorii au efectuat o autopsie virtuala asupra cadavrului mumificat al lui Tutakhamon, folosind peste 2.000 de imagini obtinute cu ajutorul tomografiei computerizate si teste genetice asupra familiei regelui egiptean, care sustin ipoteza ca parintii faraonului au fost frate si sora. Cercetatorii cred ca mostenirea genetica este responsabila pentru neajunsurile fizice declansate de dezechilibre hormonale. De asemenea, moartea sa prematura, spre sfarsitul adolescentei, ar fi fost cauzata tot de problemele de sanatate, scrie MEDIAFAX.

Unele teorii istorice sugerau ca Tutankhamon ar fi fost asasinat sau ar fi fost implicat intr-un accident cu care de lupta, dupa ce, anterior, cercetatorii descoperisera fracturi ale craniului si ale altor oase. In urma autopsiei virtuale, savantii cred ca o cauza probabila a mortii ar fi o maladie mostenita genetic, pentru ca doar una dintre fracturile scheletului s-a produs inainte de moarte. In plus, piciorul stramb, o problema cu care s-a nascut faraonul, nu ar fi permis participarea acestuia la curse cu care de lupta.

In 1907, Lordul Carnarvon George Herbert i-a cerut arheologului si egiptologului englez Howard Carter sa coordoneze sapaturile din Valea Regilor, in Egipt. Pe 4 noiembrie 1922, echipa condusa de Carter a descoperit treptele care duc la mormantul lui Tutankhamon si a petrecut mai multe luni pentru a inventaria obiectele gasite in anticamera. Camera mortuara a fost deschisa in februarie 1923, cand au descoperit sarcofagul lui Tutankhamon. Istoria descoperirii este prezentata intr-un nou documentar, "Tutankhamun: The Truth Uncovered", realizat de BBC One.

Albert Zink, cercetator la Institutul pentru Mumii din Italia, a descifrat adevarul despre parintii faraonului adolescent studiind ADN-ul familiei regale egiptene.

Astfel, Tutankhamon s-a nascut dupa ce tatal sau, Amenhotep al IV-lea (cunoscut si ca Akhenaton), supranumit "faraonul eretic", a avut o relatie cu sora sa. Incestul era permis la egiptenii antici, iar problemele de sanatate prezentate de copiii nascuti in urma relatiilor sexuale incestuoase nu erau cunoscute in antichitate. Hutan Ashrafian, lector in chirurgie la Imperial College din Londra, a declarat ca mai multi dintre membrii familiei regale egiptene par sa fi suferit de o serie de boli legate de dezechilibre hormonale.

"Multi dintre predecesorii familiei sale au trait pana la varste inaintate. Doar rudele foarte apropiate mureau prematur, iar speranta de viata era tot mai scazuta cu fiecare generatie. Scanarile computerizate ale mumiei au aratat ca unul dintre picioarele faraonului avea degetele departate, iar laba piciorului nu era pozitionata normal, ceea ce inseamna ca faraonul schiopata si ar fi avut nevoie de un toiag pentru sprijin. De asemenea, savantii au descoperit o singura fractura, la un genunchi, care s-a produs in timpul vietii.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.