Presedintele bulgar Rosen Plevneliev critica in mod vehement Rusia, pe care o prezinta ca pe "un stat nationalist si agresiv", intr-un interviu pentru presa germana care urmeaza sa fie publicat sambata, cu o zi inaintea alegerilor parlamentare din cea mai saraca tara UE, relateaza AFP.

"Rusia este un stat nationalist si agresiv", denunta seful statului bulgar, intr-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), potrivit unui fragment din material difuzat vineri, scrie MEDIAFAX.

Rusia "trebuie sa invete sa aiba parteneri, nu vasali si supusi", continua el, apreciind ca presedintele Vladimir Putin duce "o politica din secolul al XIX-lea", referindu-se la conflictul din Ucraina si la tentativele Moscovei de a exercita o influenta politica si economica asupra Bulgariei, in opinia sa. Liderul rus afirma ca doborarea Zidului Berlinului si diparitia Uniunii Sovietice au fost o catastrofa, iar "din aceasta rezulta o interpretare a Istoriei care contrazice Europa si valorile ei", da asigurari presedintele bulgar.

"In lumea presedintelui Putin este in continuare ca in secolul al XIX-lea, cand existau mari puteri si o periferie care trebuia sa se plieze", continua Plevneliev.

In Bulgaria, presedintele are doar o functie onorifica. Potrivit Constitutiei, el reprezinta Bulgaria in relatiile internationale, insa politica este stabilita de catre Guvern. Dupa 18 luni de la manifestatiile care l-au indepartat de la putere, Boiko Borisov, care a fost cel mai puternic om din Bulgaria, se pregateste sa castige alegerile de duminica, intr-o tara care cumuleaza mai multe crize - o economie in pana, saracie, coruptie - si este afectata de o instabilitate politica profunda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.