Majoritatea politicienilor rusi, inclusiv cei introdusi recent pe "lista neagra" a UE si Statelor Unite, au reactionat cu ironie la noile sanctiuni occidentale si au denuntat aceste "actiuni cu caracter distructiv", relateaza agentia Itar-Tass, in editia electronica.

"In general, Moscova a reactionat calm la noile sanctiuni", scrie agentia, notand totusi ca, in opinia politicienilor rusi, noile sanctiuni vor agrava situatia din Ucraina.

Astfel, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, Aleksei Puskov, a apreciat ca prin aceste masuri "Uniunea Europeana a facut o alegere in favoarea unei tensionari a conflictului politic cu Rusia". Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apreciat la randul sau ca decizia Uniunii Europene va submina procesul de pace lansat in Ucraina. El a mentionat ca Rusia va reactiona "calm, adecvat, bazandu-se pe necesitatea de a apara interesele proprii", scrie MEDIAFAX.

Liderul partidului Rusia Dreapta, Serghei Mironov, a insistat ca Moscova trebuie sa consolideze sanctiunile impuse Occidentului, dupa ce anterior Rusia a impus un embargo anumitor importuri agricole din UE, Statele Unite, Australia, Canada si Norvegia.

"Ce vrea sa obtina Uniunea Europeana? Sa ne sperie? Sa se razbune pentru revenirea Crimeei la Rusia si pentru ajutorul acordat estului Ucrainei? Sau se supune unui ordin al Statelor Unite?", a comentat Mironov masurile adoptate de Bruxelles.

In opinia sa, aceste actiuni, inclusiv introducerea a inca 24 de nume pe lista de sanctiuni, pot provoca doar "un zambet de compasiune".4 "Insa este necesar sa raspundem cu noi sanctiuni impotriva occidentalilor. Ei trebuie sa inteleaga ca Rusia nu poate fi speriata. Au trecut acele vremuri cand se putea acest lucru!", a declarat liderul partidului Rusia Dreapta.

La randul sau, vicepresedintele Dumei de Stat, Nikolai Levicev, vizat de sanctiuni, a afirmat ca politicienii rusi nu vor avea de suferit din cauza acestor sanctiuni, deoarece majoritatea nu calatoresc in Europa. "Aceste sanctiuni nu afecteaza politicienii, ci relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana", a apreciat el, subliniind ca Bruxelles-ul "isi pierde subiectivitatea politica si devine o marioneta a Washingtonului".

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

"Imi este rusine pentru Europa", a adaugat Levicev. In opinia oficialului rus, "in perioada urmatoare am putea vorbi de o sclavie a elitei politice europene, controlata de prietenii ei americani".

De asemenea, presedintele Comitetului pentru politica economica din cadrul Dumei de Stat, Igor Rudenski, a apreciat ca din cauza acestor sanctiuni sufera, in primul rand, Europa, care ar putea fi afectata de somaj, agravarea relatiilor economice internationale si tensionarea climatului de afaceri. "Vedem ca Rusia reactioneaza la aceste sanctiuni cu demnitate si este pregatita sa solutioneze problemele aparute", a afirmat Rudenski.

"Din pacate, politicienii europeni nu au invatat lectia privind consecintele sanctiunilor inpuse de ei insisi, ei nu observa cum sufera si dau faliment fermierii si oamenii lor de afaceri", a adaugat oficialul rus.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

La randul sau, liderul Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Jirinovski, vizat de sanctiuni, si-a exprimat "multumirea". "Multumesc, Bruxelles! Numele meu figureaza pe lista celor vizati de sanctiuni. Ma simt de parca am primit Ordinul «Pentru apararea rusilor!»", a afirmat Jirinovski, intr-un mesaj postat pe contul sau de Twitter.

Un alt deputat al LDPR, Leonid Kalasnikov, a apreciat ca "prin astfel de sanctiuni, Uniunea Europeana incearca sa ne reduca la tacere". "Ei (occidentalii) insisi ne spuneau: lasati in pace Pussy Riot si alti disidenti, iar acum incearca sa-i reduca la tacere pe politicienii rusi", a declarat Kalasnikov.

Uniunea Europeana a decis, joi, aplicarea sanctiunilor economice consolidate impotriva Rusiei, dupa un acord in acest sens al sefilor de stat si de guvern din UE, la 30 august, in urma informatiilor cu privire la intrarea trupelor ruse in Ucraina si participarea directa la confruntari. Noile sanctiuni europene impuse Moscovei au intrat in vigoare vineri dimineata.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Pe lista de 24 de rusi si ucraineni vizati de blocarea activelor si interdictia de a calatori in UE figureaza Serghei Semezov, un apropiat al lui Vladimir Putin, vicepresedintele Consiliului Federatiei ruse Iuri Vorobiov si o serie de vicepresedinti ai Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus), si anume Vladimir Vasiliev, Ivan Melnikov, Nikolai Levisev si Igor Lebedev. Pe lista celor 24 de personalitati vizate de masurile restrictive ale UE se afla, de asemenea, Aleksei Naumets, general rus avand legatura cu prezenta militarilor rusi in Ucraina, precum si mai multi lideri separatisti ucraineni, printre care Aleksandr Zaharcenko, "premierul" Republicii Donetk, si Ghennadi Tsipkalov, "premierul Republicii Lugansk".

Statele Unite urmeaza sa adopte de asemenea masuri impotriva Rusiei, presedintele Barack Obama anuntand joi seara noi sanctiuni in sectoarele finantelor, energiei si apararii, ca raspuns la "actele ilegale" ale Moscovei in Ucraina.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.