Barack Obama a amenintat ca va "distruge" jihadistii din cadrul gruparii Statul Islamic in Siria si Irak. Ce va implica de fapt acest razboi.


Atacuri aeriene in Siria

In absenta unor forte rebele capabile sa exploateze avantajul unor atacuri aeriene in favoarea lor, aceste atacuri urmeaza sa fie mai limitate decat in Irak, unde armata irakiana si fortele kurde lupta impotriva jihadistilor.

Atacurile se vor concentra in estul Siriei, potrivit unor experti si fosti oficiali americani, avand la baza modelul atacurilor aeriene efectuate impotriva unor tinte vizand Al-Qaida in Pakistan, Yemen si Somalia.

Ramane de vazut daca Obama va utiliza doar avioane fara pilot pentru a lansa aceste atacuri sau daca isi va asuma riscul de a trimite avioane de lupta si bombardiere, expunand pilotii, care s-ar putea trezi, in caz ca vor avea probleme, intr-un teritoriu aflat sub controlul SI sau al regimului presedintelui sirian Bashar al-Asssad.

Distrugerea a numeroase tinte din Siria va fi dificila fara o consolidare a capacitatilor in domeniul informatiilor pe teren, cu scopul de a obtine o imagine precisa asupra evenimentelor.

Mijloace aeriene suplimentare

Campania de bombardamente lansata la 8 august a ramas limitata, cu cateva atacuri pe zi - un pic peste 150 in total, intr-o luna -, spre deosebire de conflictele anterioare in care armata americana putea sa efectueze sute de raiduri zilnic.

Pentru a trece la o treapta superioara, Statele Unite este necesar sa obtina ajutorul francezilor, eventual britanicilor.

Insa americanii vor avea, mai ales, nevoie de mai multe piste de aterizare in regiune. Pana in prezent, aeronavele americane utilizau Baza al-Dhafra in Emiratele Arabe Unite (EAU), Baza Ali al-Salem in Kuwait si Baza al-Udeid in Qatar, unde se afla totodata Centrul de comandament aerian american.

Turcia nu a spus daca le va permite americanilor sa utilizeze Baza Incirlik pentru misiuni de lupta, ceea ce refuza pentru moment de teama sa nu puna in pericol viata celor 49 de ostatici turci ai SI.

Portavionul USS George H. W. Bush este utilizat, de asemenea, de avioane de vanatoare.

Formarea si inarmarea fortelor locale

Americanii au trimis deja aproape 300 de consilieri militari pe langa armata irakiana, care a fost pusa in deruta de ofensiva fulgeratoare a jihadistilor. Un contingent de 475 de militari suplimentari va fi trimis irakienilor si kurzilor, pentru a-i forma, dar si in misiuni de culegere de informatii. Ei se mai pot astepta sa primeasca armament si formatori supliemntari, atat din partea Statelor Unite, cat si a altor parteneri din coalitie.
Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

In Siria, formarea si echiparea rebelilor moderati este o prioritate, insa oficiali americani admit ca atingerea unui anumit nive necesita ani de zile, dat fiind numarul foarte mare de grupari rebele de pe teren. Gruparile moderate au fost afectate de pierderi importante, fiind vizate atat de catre jihadisti, cat si de catre regim.

Forte speciale si "de sustinere"

Intensificarea campaniei aeriene va implica trimiterea unor echipe speciale de mici dimensiuni si, se pare, a unor agenti CIA, cu scopul de ghida bombardamentele si de a asista fortele irakiene si kurde la nivel tactic.

"In vederea extinderii campaniei aeriene in Irak probabil ca va fi trimis un mic numar de militari suplimentari care sa ajute la reperarea si marcarea acestor tinte", declara generalul in retragere David Barno, un expert de la Center for a New American Security, un grup de reflectie.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Militari "conventionali" ar putea sa fie necesari in vederea asigurarii unei sustineri logistice sau de alt fel, in Irak sau in bazele din regiune.

Aproximativ 35.000 de militari americani sunt stationati, in prezent, in baze din Orientul Mijlociu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.