Statul Iran a achizitionat un sistem de rachete sol-aer si doua tipuri de radare, destinate pentru apararea tarii.

"Sistemul de rachete Talash-3 (Effort-3) este capabil sa atinga tinte la (...) altitudine foarte mare", a declarat generalul Farzad Esmaili, comandantul unitatii Khatam-ol Anbia, insarcinata cu apararea antiaeriana a tarii. "Sistemul Talash-1 este destinat pentru altitudine mica si Talash-2 pentru altitudine medie", a adaugat el, fara sa furnizeze detalii tehnice.

El a precizat ca Iranul nu mai ia in calcul sistemul de rachete sol-aer S-300 pe care rusii ar fi trebuit sa i-l furnizeze inainte de suspendarea livrarii din cauza programului nuclear controversat al Teheranului. "Nu ne mai gandim la sistemul S-300, deoarece avem in prezent sisteme antirachete care ne permit sa ne consolidam apararea antiaeriana si sa o facem impenetrabila", a explicat el, conform MEDIAFAX.

Moscova a incheiat in 2007 un contract de livrare de rachete de tip S-300, capabile sa interecepteze in zbor avioane sau rachete. Valoarea contractului era de 800 de milioane de dolari. Dar acest contract a fost anulat in 2010 de catre Rusia in baza aplicarii unei rezolutii ONU cu privire la noile sanctiuni impuse Teheranului din cauza programului sau nuclear controversat.

Iranul a solicitat despagubiri pentru anularea acestui contract.

Generalul Esmaili a mai anuntat ca Iranul a testat doua sisteme de radare, Arash-2, capabil sa detecteze avioane fara pilot in miniatura pe o distanta de 50 de kilometri, si Kayhan, destinat sa detecteze rachete si avioane fara pilot. Un alt sistem, prezentat marti, este capabil sa supravegheze avioanele civile care survoleaza spatiul aerian al tarii. Iranul a dezvoltat in ultimii ani un important program balistic si un altul pentru producerea diferitor tipuri de avioane fara pilot, in special aparate de atac.

Statele Unite si-au exprimat de mai multe ori ingrijorarile in legatura cu aceste doua programe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.