Presedintele Guineei Alpha Condé a decretat, incepand de miercuri, "urgenta sanitara" in tara impotriva epidemiei febrei hemoragice Ebola.

"OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a decretat urgenta sanitara mondiala impotriva bolii provocate de virusul Ebola. Avand in vedere ca Guineea este semnatara a constituirii OMS, declar urgenta sanitara nationala impotriva bolii cauzate de virusul Ebola in Republica Guineea", se arata in declaratie, informeaza MEDIAFAX.

Condé a anuntat o serie de noua masuri, care intra in vigoare "incepand de la 13 august", intre care consolidarea controlului, restrictii de circulatie si interdictia de a transfera cadavre "dintr-o localitate in alta pana la sfarsitul epidemiei".

Se instituie totodata "un cordon sanitar sustinut de catre agenti de sanatate si serviciile de securitate si aparare la toate posturile frontaliere de intrare" in Guineea, se mai arata in declaratie.

In plus, "circulatia persoanelor este restransa si supusa unor masuri de control sanitar in diverse puncte de trecere terestre, maritime si aeroportuare".

In declaratie se stipuleaza ca "intregul personal din domeniile sanitar si serviciilor de securitate si aparare este mobilizat in lupta impotriva bolii" si ca toate componentele statului si societatii sunt invitate "sa se asocieze luptei" in privinta sensibilizarii si preventiei.

De asemenea, "toate cazurile suspecte vor face obiectul unei prelevari sistematice si unei spitalizari pana la obtinerea rezultatelor de laborator" si "se interzice in mod oficial tuturor persoanelor de contact (susceptibile sa fie purtatoare ale virusului) sa se deplaseze in afara zonei de resedinta pana la sfarsitul perioadei de supraveghere".

Citeste si:
Marea Britanie a declarat stare de urgență din cauza caniculei
Marea Britanie a declarat...

Potrivit altei masuri, "este interzis sa se procedeze la transferul cadavrelor dintr-o localitate in alta, pana la sfarsitul epidemiei".

Presedintele a adresat un avertisment oricui refuza sa respecte aceste masuri.

"Orice persoana care se va opune sau va indemna la opozitie, indiferent in ce fel, fata de detectarea, tratarea, izolarea sau examinarea unui bolnav, unui suspect sau unui contact va fi considerata o amenintare la adresa sanatatii publice si va suporta rigoarea legii", se arata in declaratie, fara alte precizari.

Epidemia de Ebola a izbucnit la inceputul anului in sud-estul Guineei, dupa care s-a propagat in Liberia si Sierra Leone, doua tari vecine. Incepand din iulie, ea afecteaza Nigeria, dar intr-o masura mai mica.

Ultimul bilant comuncat miercuri de catre ONU era de 1.069 de morti, din peste 1.975 de cazuri confirmate, suspecte sau probabile. Numai in Guineea s-au inregistrat 510 cazuri, dintre care 337 mortale, potrivit aceluiasi bilant.

Citeste si:
Incetarea epidemiei de Ebola in Liberia si Africa de Vest, anuntata...
Incetarea epidemiei de Ebola...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.