UE isi va asuma un "angajament solemn" fata de Republica Moldova, Ucraina si Georgia prin semnarea vineri a acordurilor comerciale si politice cu aceste trei foste republici sovietice, a declarat presedintele CE José Manuel Barroso, relateaza Wall Street Journal (WSJ) in editia online.

UE va semna acordurile vineri, in cadrul summitului sefilor de stat si de guverne, la Bruxelles, la care sunt invitati liderii prooccidentali ai celor trei tari din Europa de Est. Rusia se opune de mult timp incheierii acestor acorduri, acuzand UE ca forteaza fostele republici sovietice sa aleaga intre relatii mai apropiate cu UE sau Moscova. Rusia a amenintat cele trei tari cu repercusiuni in domeniul comercial, daca semneaza pactele.

"Pentru Uniunea Europeana, aceste semnaturi vor reprezenta un angajament solemn de a insoti Georgia, Republica Moldova si Ucraina pas cu pas pe calea transformarii acestor tari in democratii stabile si prospere", a declarat Barroso, potrivit MEDIAFAX.

UE argumenteaza ca acordurile nu au menirea sa submineze relatiile celor trei tari cu Rusia. De asemenea, acestea argumenteaza ca pactele nu contin nicio prevedere care sa le impiedice sa intretina relatii economice si politice apropiate cu Rusia, iar Moscova nu are dreptul la un vot de veto pe tema relatiilor UE cu vecinii sai.

"Nu cautam o relatie exclusiva cu acesti trei parteneri", a subliniat presedintele CE. El a adaugat ca negocieri trilaterale la nivel de ministri, intre UE, Rusia si Ucraina au fost schitate pentru 11 iulie, cu privire la modul in care vr fi implementate acordurile de asociere.

Pactul dintre UE si Kiev a jucat un rol crucial in criza ucraineana. Decizia fostului presedinte Viktor Ianukovici de a abandona acordul, in noiembrie, a declansat proteste care au condus la indepartarea sa de la putere. Rusia a anexat Crimeea imediat dupa demiterea lui Ianukovici.

Barroso a declarat ca UE va monitoriza indeaproape reactia Rusiei fata de semnarea pactelor vineri, iar UE a anuntat ca este pregatita sa extinda sanctiunile impuse Rusiei daca Moscova contribuie la intensificarea tensiunilor in Ucraina.

Insa, potrivit unor diplomati, nu vor fi facuti pasi in acest sens la summitul de la Bruxelles, din cauza angajarii Rusiei fata de planul de pace al presedintelui ucrainean Petro Porosenko si anuntarii autorizarii unei interventii militare in Ucraina acordate de catre Parlament presedintelui rus Vladimir Putin, la solicitarea acestuia.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Barroso a apreciat ca "sunt necesare masuri concrete suplimentare in vederea dezescaladarii" in estul Ucrainei, adaugand ca "lipsa actiunii va declansa masuri suplimentare" impotriva Rusiei din partea blocului european.

El a refuzat sa spuna ce crede despre o eventuala intensificare a presiunii economice din partea celor 28 de lideri europeni saptamana aceasta.

UE a introdus numele a zeci de oficiali rusi si lideri separatisti ucraineni pe lista sanctiunilor si a vizat doua companii cu sediul in Crimeea, dar s-a abtinut sa vizeze alte companii rusesti si sa activeze un plan UE minutios negociat in vederea impunerii unor sanctiuni sectoriale comertului cu Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.