Liderul istoric al tatarilor din Crimeea Mustafa Djemilev a primit marti Premiul Solidaritatea, creat de catre Polonia, intr-o ceremonie la Castelul Regal de la Varsovia, in prezenta mai multor sefi de stat si de guverne, intre care si presedintele ucrainean Petro Porosenk.

"Va multumim pentru lupta frumoasa, pasnica si inteleapta. Ea nu a adus inca victoria, deci, multumindu-va, va cerem sa continuati sa luptati!", a declarat Lech Walesa, liderul istoric al Sindicatului polonez Solidaritatea, presedintele juriului premiului.

Djemilev, in varsta de 70 de ani, i-a multumit pentru aceasta "expresie a solidaritatii fata de intreaga natiune care lupta pentru drepturile sale si pentru patrie".

"Cat timp ne va fi ocupat pamantul si natiunea umilita - depinde de solidaritatea popoarelor din lume in lupta impotriva unui banditism international", a declarat el, conform MEDIAFAX.

Disident in perioada fostei Uniuni Sovietice, Djemilev a petrecut aproximativ zece ani in lagarele sovietice, in timp ce poporul sau era deportat. In perioada sovietica el a organizat primele intoarceri ale tatarilor in Crimeea. Un sustinator al independentei si unitatii ucrainene, liderului i-a fost interzis recent accesul in Crimeea de catre Rusia, care a anexat acest teritoriul din sudul Ucrainei.

Potrivit presedintelui ales ucrainean, care efectueaza la Varsovia prima sa vizita in strainatate, unde urmeaza sa il intalneasca miercuri pe Barack Obama, "lumea intreaga este acum cu noi. Agresorul este izolat".

"Tatarii din Crimeea raman uniti. Sunt absolut sigur ca Ucraina si Crimeea vor fi eliberate", a declarat el.

Premiul Solidaritatea, acordat pentru apararea valorilor democratice, recompensata cu suma de un milion de euro, este alcatuit din trei tanse, si anume 250.000 de euro se acorda direct laureatului, 700.000 de euro vor fi utilizati in finantarea unor programe de ajutorare pe care laureatul le va desemna, iar 50.000 de euro vor fi folositi pentru organizarea vizitei sale de studiu in Polonia.

Varsovia a creat acest premiu pentru a marca 25 de ani de la primele alegeri partial libere organizate in Polonia la 4 iunie 1989, care au grabit prabusirea comunismului in aceasta tara si in regiune.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Potrivit Varsoviei, Premiul Solidaritatea va fi atribuit de-acum anual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.