Amnesty International (AI) a anutnat joi ca peste 778 de condamnati au fost executati in 2013 in lume, excluzand China, care pastreaza tacerea asupra acestor statistici, in timp ce in 2012 au fost executate 682 de persoane.

"Doua tari se afla la originea cresterii (numarului) executiilor in 2013, si anume Iranul si Irakul", iar numarul este subevaluat avand in vedere ca regimul de la Teheran nu raporteaza toate executiile, a declarat pentru AFP Audrey Gaughran, directoarea AI pentru Afaceri Internationale.

Ea a catalogat "foarte ingrijoratoare" suta de executii suplimentare din perioada 2012-2013. "Estimarea noastra totala exclude (situatia din) China, unde mii de oameni sunt executati anual, dar unde pedeapsa cu moartea este un secret de stat", a adaugat ea, comentand raportul anual intocmit de catre asociatia pentru drepturile omului cu privire la pedeapsa capitala.

"Autoritatile chineze au afirmat ca, incepand din 2007, au redus recurgerea la pedeapsa capitala. Noi le adresam urmatoarea provocare: daca aveti datele, publicati-le si aratati-le", a spus Gaughran.

Clasat pe pozitia a doua, Iranul - care a executat cel putin 369 de persoane in 2013 - este urmat de Irak (169), Arabia Saudita (79), Statele Unite (39) si Somalia (34).

"Doar un mic numar dintre aceste tari au comis cea mai mare parte dintre aceste crime absurde finantate de catre stat", a subliniat secretarul general al Amnesty International Salil Shetty.

Indonezia, Kuwaitul, Nigeria si Vietnamul au reluat executiile.

"In pofida unui revers inregistrat in 2013, constatam de 20 de ani o scadere constanta a numarului de tari care recurge la pedeapsa cu moartea", subliniaza Amnesty International. In total, 37 de state o aplicau in urma cu 20 de ani. In 2004 numarul lor a scazut la 25, iar anul trecut la 22.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.