529 de sustinatori ai fostului presendinte egiptean Mohamed Morsi au fost condamnati la moarte.

Doar 153 dintre condamnati sunt detinuti, ceilalti fiind fugari, au precizat aceste surse, adaugand ca 17 acuzati au fost achitati.

In total, 1.200 de persoane sunt judecate pentru violente care au avut loc la jumatatea lui august in guvernoratul Al-Minya, situat la aproximativ 250 de kilometri sud de Cairo, in cadrul celui mai important proces de la reprimarea sustinatorilor lui Morsi, lansat la inceputul lui iulie, in urma destituirii singurul sef de stat ales vreodata in mod democratic in tara.

Alte 700 de persoane sunt citate sa compara marti, inclusiv o serie de cadre din cadrul miscarii Fratii Musulmani, din care provine Morsi. Si in acest lot, majoritatea acuzatilor sunt fugari.

La fel ca cei condamnati luni, ei vor fi judecati pentru violente in provincia Al-Minya, pe 14 august, in timp ce politisti si militari dispersau intr-o baie de sange mitinguri islamiste la Cairo.

Intre acuzati se afla numerosi lideri ai confreriei islamiste a lui Morsi, inclusiv liderul suprem Mohamed Badie, acuzati de violente care au cauzat moartea a doi politisti si atacuri asupra unor bunuri publice si private pe 14 august, in aceasta provincie.

Este pentru prima data cand atat de multe persoane sunt judecate intr-un singur caz, in contextul in care numeroase procese impotriva unor islamisti sunt deschise de la destituirea, pe 3 iulie, a lui Morsi.

De la destutirea acestuia, noile autoritati au lansat o reprimare implacabila care s-a soldat cu cel putin 1.400 de morti, potrivit Amnesty International (AI), majoritatea pe 14 august, in contextul dispersarii unor miscari de ocupare pro-Morsi la Cairo. In plus, in decurs de opt luni, mii de islamisti au fost arestati si sunt judecati, la fel ca liderii lor, care risca pedeapsa cu moartea, inclusiv Morsi.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

De opt luni, sustinatorii acestuia manifesteaza frecvent, cerand revenirea lui la putere. Reuniunile lor au degenerat adesea in confruntari cu fortele de securitate.

Miscarea Fratii Musulmani a fost clasata drept grupare "terorista" in decembrie de catre autoritati, in urma unui atentat care a fost revendicat ulterior de catre o miscare jihadista fara legaturi cu confreria islamista - care exista de 85 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.