Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat, marti, un acord cu noii lideri prorusi ai Crimeei privind alipirea acestei peninsule din sudul Ucrainei la Rusia.

Semnarea a avut loc dupa un discurs al presedintelui la Kremlin, in fata celor doua Camere ale Parlamentului, a guvernatorilor si membrilor Guvernului rus. Discursul a fost marcat de accente de patriotism si un ton puternic antioccidental.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut Parlamentului de la Moscova sa adopte o lege privind alipirea Crimeei la Rusia.

"Propun Adunarii Federale (cele doua Camere ale Parlamentului rus) sa adopte o lege pentru a include in Federatia Rusa doi noi subiecti, Crimeea si orasul Sevastopol"
, a declarat el, potrivit MEDIAFAX.

Putin a asigurat ca Rusia nu vrea scindarea Ucrainei.

"Sa nu ii credeti pe cei care va sperie pe tema Rusiei, care va spun ca dupa Crimeea, vor urma alte regiuni", a declarat Putin, adresandu-se ucrainenilor. "Noi nu vrem scindarea Ucrainei, nu avem nevoie de acest lucru", a adaugat el.

Crimeea a fost si ramane in sufletul rusilor "o parte integranta a Rusiei", a mai adaugat, seful de stat rus.

"In sufletul si constiinta acestor oameni, Crimeea a fost si ramane o parte integranta a Rusiei", a declarat presedintele rus, la doua zile dupa referendumul organizat in peninsula din sudul Ucrainei, care a votat in favoarea alipirii la Rusia.

Vladimir Putin a insistat ca rezultatele referendumului de duminica, unde locuitorii din Crimeea s-au pronuntat masiv in favoarea alipirii peninsulei la Rusia, nu pot fi contestate.

Liderul rus a mai afirmat ca pensinsula Crimeea are legaturi istorice, culturale, religioase si spirituale cu locuitorii din Rusia, Ucraina si Belarus, ceea ce explica pozitia Moscovei fata de regiune.

Presedintele rus a facut referire si la persecutarea etnicilor tatari din Crimeea si a altor minoritati din spatiul sovietic si a asigurat ca noile autoritati de la Simferopol doresc sa repare aceste lucruri. Astfel, una dintre masuri vizeaza ca tatara sa devina limba oficiala in Crimeea, alaturi de rusa si ucraineana.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Vladimir Putin l-a criticat, de asemenea, pe liderul sovietic Nikita Hrusciov, afirmand ca acesta a cedat Crimeea Ucrainei fara sa tina seama de dorinta locuitorilor din regiune.

Situatia din Kosovo este similara celei din Crimeea, a afirmat Putin.

Putin a respins criticile privind referendumul din Crimeea, citand declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, ca exemplu de autodeterminare laudat de Occident.

Votul a fost considerat legitim din punctul de vedere al dreptului international, de catre Curtea Internationala de Justitie si aceleasi reguli se aplica in Crimeea, a declarat el.

Putin a respins afirmatia potrivit careia Kosovo a fost un caz unic din cauza varsarii de sange si a conflictelor etnice din Iugoslavia, pozitie sustinuta de Washington. CIJ nu spune nimic despre numarul victimelor in justificarea separarii Kosovo de Serbia, a declarat Putin.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.