Procurorul interimar al Ucrainei, Oleh Mahnitki, spune ca toate cazurile care o vizeaza pe Iulia Timosenko pot fi inchise doar daca exista dovezi ca este nevinovata

"Aceste cazuri vor fi revizuite", a anuntat procurorul general interimar, adaugand ca a dat ordin ca acestea sa fie studiate, anunta MEDIAFAX.

"Daca nu exista dovezi cu privire la vina ei, atunci, desigur, vom lua o decizie obiectiva", a adaugat Mahnitki intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la Kiev.

Timosenko a fost eliberata sambata dupa ce a ispasit doi ani si jumatate din pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Ea a fost condamnata in 2011 la sapte ani de inchisoare pentru ca a semnat, in calitate de sef al Guvernului, un acord pe tema gazelor cu Rusia ale carui conditii au fost descrise drept prejudicioase pentru tara sa.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Ucraina, in aprilie, in dosarul fostului premier Iulia Timosenko, considerand in unanimitate drept "arbitrara si ilegala" plasarea sa in detentie provizorie. Judecatorii de la Strasbourg au condamnat Ucraina pentru patru incalcari ale drepturilor fundamentale ale lui Timosenko.

Ea era judecata, de asemenea, pentru frauda fiscala, in cadrul altui proces.

De asemenea, Timosenko a fost inculpata in ianuarie 2013 pentru complicitate la uciderea la comanda a unui deputat, in 1996, acuzatii pe care le-a respins in bloc, denuntand o razbunare a puterii ce urmareste sa o inlature de pe scena politica.

Nascuta la 27 noiembrie 1960, inginer-economist in perioada fostei Uniuni Sovietice, Timosenko a condus, dupa independenta tarii, in 1991, o importanta companie energetica ce detinea monopolul importurilor de gaze rusesti in Ucraina.

Din cauza acestui post, obtinut cu ajutorul lui Pavlo Lazarenko, un fost premier ucrainean care, in prezent, este incarcerat in Statele Unite pentru escrocherie si spalare de bani, a fost acuzata atat in Ucraina, cat si in Rusia, de mituirea unor oficiali din cadrul Ministerului rus al Apararii.

Citeste si:
Ucraina: Noul Parlament incepe activitatea pe fondul conflictului
Ucraina: Noul Parlament...

Aceste cazuri au fost inchise in 2005, in circumstante obscure, dupa "revolutia portocalie" din 2004, care a propulsat-o pe Timosenko in fruntea Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.