Statul Kosova a facut sase ani de existenta. Aniversarea este marcata de o ameliorare relatiilor cu Serbia, devenita posibila in urma unui acord incheiat in aprilie sub egida Uniunii Europene (UE).

"Viziunea noastra privind un Kosovo independent este cea a unei tari democratice, aproape sa obtina un loc in cadrul familiei tarilor libere", a declarat premierul kosovar, Hashim Thaçi, in cursul unei sesiuni solemne a Parlamentului kosovar.

Sub presiunea Bruxelles-ului, Pristina si Belgradul au calmat tensiunile si intretin un dialog, care vizeaza ameliorarea conditiilor de viata pentru toti cetatenii din Kosovo.

Serbia, care a deschis la 21 ianuarie negocierile de aderare la UE multumita, in mare parte, normalizarii relatiilor sale cu Pristina, refuza, totusi, sa recunoasca independenta Kosovo, proclamata in 2008 de majoritatea albaneza din fosta sa provincie sudica.

La randul sau, Kosovo negociaza cu Bruxelles-ul incheierea unui acord de asociere si stabilizare.

Luni, un mars al politiei si fortelor de securitate kosovare a adunat mii de persoane pe strazile capitalei Pristina, decorata cu steaguri nationale. Un foc de artificii a avut loc in cursul serii.

Veteranii conflictului din Kosovo (1998-1999), proveniti din gherila care a luptat impotriva fortelor sarbe, au evitat sa participe la festivitati.

"Nu vom lua parte la celebrarile (...) organizate de institutiile din Kosovo, in semn de nemultumire", au anuntat fosti combatanti, citati intr-un comunicat. Gandurile kosovarilor nu sunt la sarbatoare din cauza, in special, a situatiei economice deplorabile si a ratei foarte ridicate a somajului.

Potrivit datelor oficiale, peste 30% dintre cei 1,8 milioane de kosovari nu au un loc de munca. Banca Mondiala avanseaza, la randul sau, o rata a somajului apropiata de 40%.

"Sunt bucuros ca sarbatorim cea de-a sasea aniversare a noastra, dar faptul ca nu intrevad nicio posibilitate de (creare) a locurilor de munca imi afecteaza serios bucuria", a declarat pentru AFP Beqir Krasniqi, un tanar in varsta de 27 de ani.

Citeste si:
Armata sârbă este în stare de alertă după tensiunile cu Kosovo
Armata sârbă este în stare de...

De la proclamarea independentei, Kosovo a fost recunoscut de o suta de tari, inclusiv de majoritatea membrilor UE si de Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.