Parlamentul European cere etichetarea care sa indice originea tuturor carnurilor consumate in UE si a respins argumentul costului invocat de Comisia Europeana pentru a refuza aceasta masura.

Rezolutia adoptata cu 368 de voturi pentru, 207 impotriva si 20 de abtineri in ultima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg este o dezaprobare a Executivului de la Bruxelles.

Parlamentul European intelege in acest fel sa trimita decizia statelor membre, chemate sa se pronunte cu privire la o astfel de etichetare pentru a calma ingrijorarile provocate de fraudele multiple.

"Consumatorii vor sa stie exact ce se afla in farfuriile lor", a sustinut eurodeputata ecologista franceza Michèle Rivasi, citat de MEDIAFAX.

"Pana in prezent, doar carnea de vita beneficia de o etichetare ce indica provenienta animalului. Noi cerem ca toate tipurile de carne - pasare, porc, oaie, capra - sa faca obiectul unei informari mai detaliate, prin etichetarea locului de nastere, de crestere si de sacrificare a animalului, ceea ce Comisia nu propune astazi", a deplans ea.

"Comisia Europeana propune reguli minimaliste doar cu mentiunea locului de sacrificare si uneori a locului de crestere ... Este inacceptabil! Pentru noi, Comisia Europeana trebuie sa isi revada documentul", a declarat la randul sau eurodeputata conservatoare franceza Sophie Auconie (UDI).

Franta este tara cel mai afectata de scandaluri de frauda privind carnurile din produsele semipreparate. Dar exasperarea fata de inertia Comisiei este generala. "Avem deja aceste reguli pentru carne de vita. Nu vad de ce nu am avea aceleasi norme pentru porc, pui, oaie si alte carnuri de animale", a sustinut europarlamentarul laburist britanic Glenis Willmott, care a pregatit rezolutia adoptata joi.

Etichetarea originii carnii de vita a fost impusa in UE in 2002, dupa boala vacii nebune care a decimat numeroase bovine in Marea Britanie.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.