International13 Ianuarie 2014

Lectura de 2 minute

Comisia Europeana avertizeaza Germania ca trebuie sa acorde somaj europenilor care nu si-au gasit un loc de munca, scrie Süddeutsche Zeitung, care a obtinut un document al CE transmis Curtii Europene de Justitie.

Juristii Executivului european sustin, in pozitia transmisa Curtii Europene de Justitie (CJUE), ca excluderea europenilor de la ajutoarele sociale nu este conforma cu dreptul comunitar.

Daca CJUE va fi de acord cu pozitia CE, europenii vor avea in viitor mai multe sanse pentru a obtine ajutor de somaj in Germania, chiar si in cazul in care nu isi cauta un loc de munca, scrie publicatia citata.

Pozitia Comisiei a fost transmisa in cazul unei romance de 24 de ani si a fiului sau. Cei doi traiesc din 2010 in Germania. Tanara a locuit la sora ei in Leipzig unde a studiat timp de 3 ani. Femeia a primit alocatie pentru copil si un spor de intretinere, dar in momentul in care a solicitat ajutor de somaj (Hartz-IV) a fost refuzata. Romanca a dat statul german in judecata, dar Tribunalul social din Leipzig a decis, in iulie 2013, sa solicite clarificari de la CJUE.

In prezent, statul german nu acorda ajutor de somaj imigrantilor care vin in Germania in alte scopuri decat cel al cautarii unui loc de munca. Comisia cere, insa, Berlinului sa acorde un tratament egal tututor cetatenilor din statele membre UE. Pe de alta parte, politicieni de dreapta au declarat ca trebuie restrans dreptul europenilor la ajutoare sociale.

Citeste si:
Noi zboruri suspendate de Tarom din cauza pandemiei de COVID-19
Noi zboruri suspendate de...

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, ca imigrantii care vin in Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimisi rapid in tarile de origine.

"Imigantii care vin in Germania doar pentru Hartz IV (ajutor de somaj), alocatia pentru copii si asigurarea de sanatate trebuie trimisi rapid inapoi in tarile lor de origine. Pentru a preveni intrarile multiple, ar trebui sa ne gandim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild, scrie MEDIAFAX.

Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat, luni, ca muncitorii calificati sunt bineveniti in tara sa, dar a precizat ca 46% din romanii si bulgarii ajunsi in Germania dupa 2007 nu au niciun fel de pregatire profesionala, iar Berlinul nu trebuie sa importe problemele altora.

"Institutul pentru piata muncii si cercetare profesionala a Agentiei Federale pentru Munca a estimat ca in 2014 vor fi pana la 180.000 de imigranti din Romania si Bulgaria, dupa deschiderea pietei muncii. Exista deja strigate de ajutor in acest sens de mai bine de un an, printre altele de la orase si comune", a declarat, intr-un interviu acordat Die Welt, Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Crestin-Sociale, aliatii din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel.

Citeste si:
Uniunea Europeana isi inchide granitele pentru 30 de zile
Covid-19: Uniunea Europeana...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.