Persecutiile impotriva crestinilor au crescut in 2013, potrivit Indexului mondial al persecutiei 2014, un clasament anual al celor mai afectate 50 de tari de acest fenomen, anunta Asociatia "Portes Ouvertes France".

In cadrul unei conferinte de presa, la Paris, directorul acestei asociatii, Michel Varton, a precizat ca, prin "persecutii" nu se inteleg doar actele de violenta, ci si presiunile, interdictiile, sau discriminarile legate de religie.

Pentru al doilea an consecutiv, Coreea de Nord ramane tara unde crestinii se confrunta cu cele mai mari riscuri, in timp ce Somalia se claseaza pe locul doi, triburile si clanurile musulmane executand "aproape orice crestin pe care il intalnesc". Alte tari in care crestinii sunt supusi persecutiilor sunt Afganistan, Insulele Maldive, Arabia Saudita, Yemen, Iran, Libia, Uzbekistan si Qatar. In general, crestinii din tarile din zona Sahel sunt cei mai afectati de persecutii.

"In 36 din cele 50 de tari studiate, islamismul este in mare masura responsabil de persecutia crestinilor", a dezvaluit Michel Varton.

In privinta asasinatelor, "Siria, afectata de un razboi civil, detine tristul record al numarului de crestini asasinati, (1.213)", urcand de pe locul 11 la locul trei in clasament, subliniaza Varton.

Cresterea persecutiei este mai observabila in statele "esuate", care nu au capacitatea de a-si asuma pe deplin rolul, precum Somalia, Siria, Irak, Afganistan, Pakistan, Yemen si Republica Centrafricana. Pakistanul a cunoscut "cel mai grav atac impotriva crestinilor de la crearea sa, in 1947", cu un dublu atentat sinucigas comis la iesirea din biserica Toti Sfintii din Peshawar soldat cu moartea a 89 de crestini la 22 septembrie, scrie MEDIAFAX.

In Egipt s-au inregistrat "167 de acte violente de persecutie, precum si 492 de tentative de inchidere a bisericilor sau cladirilor anexa", mai releva Indexului mondial al persecutiei 2014.

Citeste si:
Detalii mai puțin știute despre soția lui Nosfe. Cei doi s-au...
Detalii mai puțin știute...

Cele zece tari unde crestinii au suferit cele mai multe violente au fost, in ordine, Republica Centrafricana, Siria, Pakistan, Egipt, Irak, Myanmar, Nigeria, Columbia, Eritreea si Sudan.

O asociatie apolitica de origine protestanta infiintata in 1976, "Portes Ouvertes France" stabileste acest clasament incepand din 1997, pe baza unor chestionare adresate reprezentantilor sai din 22 de birouri care opereaza in 60 de tari. Pentru fiecare parametru corespunde un anumit numar de puncte, care au crescut de la 2.683 la 3.019 intr-un singur an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.