Marea Britanie va inlocui bancnotele din hartie de 5 lire sterline cu unele din polimer incepand din 2016, iar pe cele de 10 lire incepand din 2017, a anuntat guvenatorul Bancii Angliei, Mark Carney.

Noile bancnote de 5 lire vor avea imprimata imaginea lui Winston Churchill, iar cele de 10 lire pe cea a scriitoarei Jane Austen.

Potrivit MEDIAFAX, o decizie asupra eventualei lansari a unei bancnote din plastic de 20 de lire, cu cea mai mare circulatie, va fi luata "la timpul potrivit", a spus Carney, citat de cotidianul britanic Financial Times.

Noile bancnote isi vor pastra design-ul "si vor combina cele mai bune parti ale traditiei si progresului", a spus guvernatorul, adaugand ca schimbarea este "o evolutie naturala".

Carney a introdus bancnote din plastic si in Canada, unde a condus banca centrala inainte de a prelua in iulie postul similar din Marea Britanie.

Studiul privind trecerea Bancii Angliei la bancnote din polimer a fost initiat in urma cu trei ani, inainte de sosirea actualului guvernator.

Banca centrala a inceput consultari in urma cu trei luni, iar in aceasta perioada a prezentat noile bancnote pentru a convinge populatia ca sunt sigure, au un cost de productie mai mic si un impact mai redus asupra mediului decat banii din hartie.

"Raspunsul la consultare a fost un sprijin covarsitor pentru bancnote din polimer", a notat Banca Angliei.

Banca intentioneaza sa contracteze compania Innovia pentru productia foliilor de polimer pe care ar urma sa fie imprimate bancnotele. O astfel de decizie ar repreznta o lovitura serioasa pentru compania De La Rue, singurul furnizor de bancnote pentru Banca Angliei in ultimul deceniu.

De La Rue va pastra, probabil, designul si imprimarea bancnotelor, activitate care se desfasoara la o fabrica din Debden, Essex, scrie Financial Times.

Bancnotele din polimer au fost introduse initial in 1988 in Australia si au fost adoptate ulterior de 25 de tari, inclusiv Romania. Costurile de productie sunt mai mari, insa bancnotele din polimer pot fi utilizate o perioada mai lunga de timp, de doua ori si jumatate mai mult decat cele din hartie, potrivit bancii centrale britanice. De asemenea, sunt mai greu de falsificat.

Citeste si:
Florin Cîțu: „Nu vom creşte taxe şi nu vom introduce taxe noi”
Florin Cîțu: „Nu vom creşte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.