Solicitantii de locuri de munca din Uniunea Europeana nu vor mai putea pretinde, incepand de la 1 ianuarie, ajutoare de somaj in primele trei luni de sejur in in Marea Britanie, a anuntat miercuri premierul britanic David Cameron.

Masura a fost anuntata initial la sfarsitul lui noiembrie, fara sa fie precizata data la care va intra in vigoare.

"Noua restrictie intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie", anunta Downing Street intr-un comunicat, precizand ca scopul aceastei masuri este de a "impiedica persoanele sa abuzeze de sistemul de protectie sociala din Marea Britanie".

Data intrarii in vigoare coincide cu anularea restrictiilor pentru romani si bulgari pe piata muncii in noua tari europene, inclusiv in Marea Britanie, scrie MEDIAFAX.

Cetatenii romani si bulgari au in prezent dreptul de a exercita un numar limitat de meserii, insa de la 1 ianuarie 2014 vor avea acces liber pe piata muncii din Marea Britanie. Aceasta masura alimenteaza ingrijorarile populatiei din Marea Britanie.

"Britanicii care muncesc din greu se tem pe buna dreptate ca imigrantii vin aici pentru a profita de serviciile noastre publice si de sistemul nostru de protectie sociala", a declarat Cameron.

"Accelerand punerea in aplicare a acestor noi restrictii, vom face Marea Britanie mai putin atractiva pentru imigrantii europeni care doresc sa vina aici si sa incerce sa traiasca din cheltuielile statului. Mesajul meu este clar: daca Marea Britanie este foarte deschisa pentru afaceri, nu vom primi persoane care nu vor sa contribuie" la sistem, a adaugat premierul britanic.

Eliminarea acestei alocatii de somaj - in valoare de minim 56,80 de lire (67 de euro sau 90 de dolari) pe saptamana - intra in cadrul, mai larg, al inaspririi accesului la ajutoarele sociale pentru imigranti, anuntat de Guvernul britanic in ultimele saptamani.

Printre aceste masuri luate pe fondul cresterii popularitatii partidului care se declara impotriva imigratiei si eurosceptic UKIP, alocatia de somaj este limitata, incepand de vineri, la o durata de sase luni pentru solicitantii europeni de locuri de munca fara perspectiva de angajare.

Citeste si:
Spitalele impun restricţii după creșterea rapidă a cazurilor de...
Spitalele impun restricţii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.