Strangerea de mana istorica dintre Barack Obama si Raul Castro, care s-a produs marti, in Africa de Sud, a generat critici din partea conservatorilor americani, care o considera o lovitura de imagine a presedintelui cubanez.

"De ce sa strangi mana unui om care trimite in inchisoare americani?", a intrebat senatorul republican John McCain. "La ce serveste? Neville Chamberlain a dat mana cu Hitler", a continuat el, referindu-se la o strangere de maini istorica dintre premierul britanic si liderul nazist german care a avut loc inainte de al Doilea Razboi Mondial.

Senatorul de origine cubaneza Marco Rubio, unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai embargoului american impotriva Cubei, si-a exprimat regeretul ca Barack Obama nu a profitat de acest moment pentru a-l intreba pe Raul Castro despre problema legata de respectarea drepturilor omului.

"Esenta ma intereseaza mai mult decat un singur moment, daca presedintele a dorit sa-i stranga mana, ar fi trebuit sa-i vorbeasca despre aceste libertati fundamentale cu care Mandela a fost asociat si care nu exista in Cuba", le-a spus Marco Rubio jurnalistilor, potrivit mai multor surse de informare, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Casei Albe, presedintele american nu a facut nimic altceva decat sa se salute cu liderii prezenti la ceremonia de omagiere a lui Nelson Mandela, care a avut loc la Soweto.

"Cand seful lumii libere strange mana plina de sange a unui dictator nemilos ca Raul Castro, aceasta devine o lovitua de imagine pentru tiran", a declarat reprezentanta republicana Ileana Ros-Lehtinen, favorabila unei politici dure fata de Cuba.

"Raul Castro foloseste aceasta mana pentru a semna ordine de reprimare si de trimitere in inchisoare a unor activisti pentru democratie. De altfel, chiar in acest moment, liderii opozitiei cubaneze se afla in detentie si sunt brutalizati pentru ca incearca sa comemoreze Ziua internationala a drepturilor omului", a declarat ea in cadrul unei audieri parlamentare a secretarului de Stat John Kerry.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Alti alesi, in special democrati, au preferat sa vada in acest gest un semn de speranta.

"Sper ca acest fapt va conduce la o normalizare a relatiilor comeciale si la o relatie normala cu Cuba. Este vorba despre un pas in aceasta directie", a comentat senatorul independent Bernie Sanders, apropiat de grupul democrat.

Senatorul democrat Carl Levin a preferat sa comenteze cu circumspectie evenimentul. "Cred ca nu trebuie sa analizam prea mult strangerile de maini", a spus el pentru AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.