Presedintele rus Vladimir Putin a efectuat luni seara o vizita la ambasada Africii de Sud din Moscova, unde a evocat sprijinul adus de Uniunea Sovietica in lupta impotriva apartheidului si pentru "democratie" in Africa, comparandu-l pe Nelson Mandela cu Aleksandr Soljenitin.

"Vreau sa amintesc tuturor cetatenilor rusi, dar si celor din Africa de Sud, ca tara noastra - Uniunea Sovietica - a sustinut la modul cel mai activ tarile din Africa si din sudul Africii in lupta impotriva segregatiei rasiale, in lupta pentru dreptate si democratie", a declarat Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului publicat marti.

El i-a adus un omagiu lui Nelson Mandela, care, in opinia sa, este "una dintre personalitatile cele mai remarcabile ale secolelor al XX-lea si al XXI-lea".

"Prin importanta sa, el este comparabil cu giganti ca Mahatma Gandhi, ca Aleksandr Soljenitin", fostul disident sovietic, autorul "Arhipelagului Gulag", decedat in 2008, a adaugat Putin, un fost membru al KGB-ului sovietic.

Presedintele rus nu participa la funeraliile fostului presedinte sud-african, el fiind reprezentat de Valentina Matvienko, presedintele Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus), scrie MEDIAFAX.

In perioada Razboiului Rece, Uniunea Sovietica a sustinut activ miscarile de decolonizare din Africa, inclusiv in lupta armata si in conflictele din Angola si Namibia.

"Uniunea Sovietica, cu consilierii si cu specialistii sai militari, dar si cu reprezentanti ai fortelor speciale sovietice, a luat parte la confruntari alaturi de aliatii sai, in principal Cuba, Etiopia, dar si de combatanti din alte tari africane", precizeaza o nota istorica a agentiei de presa publice RIA Novosti.

"Mai multe figuri cheie ale rezistentei sud-africane in fata regimului de apartheid, in special cadre ale ANC (Congresul National African, miscarea lui Nelson Mandela), au fost formate in Uniunea Sovietica", aminteste agentia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.