Nelson Mandela a avut un rol important in combaterea sistemului apartheid si in instalarea democratiei multirasiale in Africa de Sud, dar criticii ii reproseaza colaborarea cu membrii fostului regim de reprimare, preconizand ca stilul sau va fi respins de urmatoarea generatie, scrie New York Times.

"Nelson Mandela a beneficiat de un respect profund in tara sa si chiar a fost idealizat de multi pentru rolul definitiv in inlaturarea suprematiei rasei albe si in instalarea democratiei multirasiale. Dar nu a fost niciodata fara repros", afirma analisti politici citati de ziarul The New York Times, transmite MEDIAFAX.

"Atunci cand Andile Mngxitama, un activist pentru drepturile comunitatii de culoare si un critic acerb al domnului Mandela, a lansat noi critici dure la adresa fostului presedinte, comparandu-l cu presedintele autoritarist din Zimbabwe, Robert Mugabe, gestul a atras, in mod clar, atentia clasei politice sud-africane", noteaza cotidianul american.

"Nu este exagerat sa afirmam ca stilul de conducere al lui Mandela, caracterizat prin colaborarea cu membri ai fostului regim de reprimare, va fi dat uitarii, daca nu chiar va fi respins intr-o generatie", afirma Mngxitama in vara. "Aceasta nu este o opinie foarte raspandita in Africa de Sud, dar nimeni nu o va contesta cu vehementa", confirma Steven Friedman, profesor de Stiinte politice la Universitatea din Johannesburg.

"In Africa de Sud nu intalnim mania despre Mandela pe care o vedem in alte parti ale lumii. Aceasta imagine iconica despre Mandela a fost mereu mai extrema in strainatate decat aici", subliniaza Friedman.

Nelson Mandela a fost politician, unul dintre cei mai influenti din epoca sa, dar ramane politician. In aceasta calitate, a avut urcusurile si coborasurile specifice oricarei cariere politice, continua The New York Times.

"Nelson Mandela nu a fost nicidecum un sfant. I-am pangari memoria daca l-am trata ca fiind un sfant", apreciaza Pierre de Vos, profesor de Drept si editorialist al publicatiei The Daily Maverick, notand ca geniul lui Mandela a constat tocmai in abilitatea de a se plia si a face compromisuri.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, erou al luptei pentru combaterea sistemului segregationist apartheid, a decedat joi, la varsta de 95 de ani.

Citeste si:
Răspunsul Oanei Roman la criticile Catincăi: Nimeni nu are dreptul...
Răspunsul Oanei Roman la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.