Iranul intensifica actiunile de atragere a companiilor petroliere occidentale, in perspectiva ridicarii sanctiunilor internationale, care le-ar permite accesul la unele dintre cele mai atractive zacaminte de petrol din Orientul Mijlociu, relateaza Financial Times.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, s-a intalnit joi la Viena cu directorul general al grupului italian Eni, Paolo Scaroni, pentru a discuta despre posibile noi proiecte de petrol si gaze.

Companiile occidentale nu pot face noi investitii in Iran, in urma sanctiunilor impuse acestei tari de Statele Unite si Uniunea Europeana, din cauza programului de imbogatire a uraniului.

"Am discutat proiecte specifice pe care le-am analizat de multi ani, inainte de impunerea sanctiunilor. Vom folosi urmatoarele sase luni de negocieri pentru a identifica oportunitati de interes comun", a declarat Scaroni.

In urmatoarele sase luni Iranul trebuie sa continue negocierile cu comunitatea internationala, dupa acordul interimar referitor la programul sau nuclear, scrie MEDIAFAX.

"Desigur ca totul depinde de ridicarea sanctiunilor, dar speram ca acest lucru sa aiba loc in curand", a adaugat seful Eni.

Eni a continuat sa opereze in Iran si in perioada sanctiunilor, datorita unor exceptii, ajutand compania nationala petroliera a acestei tari sa dezvolte patru proiecte de titei si gaze.

Scaroni a spus ca au fost discutate mai multe proiecte noi, care ar implica investitii in activitati de productie. El a refuzat sa precizeze care sunt aceste proiecte.

Iranul a initiat contacte directe cu companiile petroliere europene si contacte indirecte cu cele din SUA, pentru atragerea de investitii in industria petroliera, a carei productie a scazut drastic din cauza sanctiunilor si a interzicerii partiale a exporturilor.

Oficialii iranieni au sugerat miercuri ca ministrul Petrolului urmeaza sa se intalneasca la Viena cu oficiali ai Shell, in aceasta saptamana, dar reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.