Comisia Europeana a prezentat, joi, noile sale reguli in ceea ce priveste sprijinirea de catre state a sectorului cinematografic, care vor permite tarilor din Uniunea Europeana sa deruleze un numar mai mare de activitati si care conserva modelul francez de finantare a acestui sector, relateaza AFP.

"Aceste reguli noi urmaresc un obiectiv esential, acela de a favoriza creatia audiovizuala peste tot in Europa, prin pastrarea diversitatii culturale", a subliniat intr-o conferinta de presa comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia, coordonatorul acestui dosar, transmite MEDIAFAX.

Profesionistii din sectorul cinematografic s-au mobilizat in Franta in ultimele luni contra unui proiect de lege care, potrivit lor, risca sa descurajeze sprijinul public acordat cinematografiei si sa delocalizeze filmarile catre tari cu costuri mici de productie, dand astfel o lovitura fatala industriei cinematografice franceze.

Cineasti de nationalitati diferite, precum fratii Dardenne din Belgia si Pedro Almodovar din Spania, s-au mobilizat la randul lor contra acelui proiect.

In cele din urma, noile reguli mentin echilibrul existent in ceea ce priveste sistemul de "teritorializare". El permite statelor sau regiunilor care finanteaza un film sa ceara ca un anumit procent din bugetul peliculei sa fie cheltuit pe teritoriul lor. Ministrul francez al Culturii, Aurélie Filippetti, a considerat "inacceptabila" revizuirea acestei reguli existente.

"Sunt constient de caracterul sensibil al acestei chestiuni", a subliniat Joaquin Almunia. Dar, a adaugat el, "Comisia Europeana nu a pus niciodata sub semnul intrebarii posibilitatea statelor membre de a cere ca o parte a bugetelor filmelor finantate sa fie cheltuite pe teritoriul lor".

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a tinut sa linisteasca Franta la inceputul acestei saptamani. "Pastram sistemul actual. Nimeni din Europa nu a facut mai mult pentru cinema-ul francez si european decat Comisia Europeana", a spus el.

In cele din urma, noile reguli fixeaza suma maximala a finantarii care va trebui sa fie cheltuita pe teritoriul care a gazduit filmarile sa fie de 160%. Acest lucru inseamna ca, daca Franta aloca 1 milion de euro pentru a finanta un film, pana la 1,6 milioane de euro din bugetul total al peliculei va trebui sa fie cheltuita in Franta.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Principala modificare anuntata joi vizeaza domeniul finantarilor autorizate: ele nu vor acoperi de acum inainte doar productia, ci "toate fazele unei opere audiovizuale, de la conceptie si pana la difuzarea sa publica", inclusiv finantarile acordate salilor de cinematograf, a explicat Joaquin Almunia.

Totodata, cuantumul maximal al finantarii publice autorizate va ramane la 50% din costurile de productie ale unei opere. Acest plafon a crescut la 60% pentru coproductii. Pentru operele considerate "dificile", mai exigente, aceste limite nu se vor aplica.

Regulile adoptate joi le vor inlocui pe acelea care au fost adoptate in 2001.

"Finantarea publica a creatiei cinematografice europene nu mai are nevoie sa isi demonstreze utilitatea", a spus Joaquin Almunia.

Sectorul cinematografic primeste circa 3 miliarde de euro finantare publica pe an. Comisia Europeana a aprobat dispozitive de finantare in absolut toate statele membre, desi nivelul de finantare difera de la un stat la altul.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

In acelasi timp, dispozitivele utilizate sunt extrem de diverse - de la subventii directe la reduceri de taxe si impozite -, iar modalitatile de aplicare variaza foarte mult in functie de tara si de regiune.

Gratie acestei finantari publice, Europa a devenit unul dintre cei mai mari producatori de film din lume. Industria cinematografica europeana a produs aproape 1.300 de filme pe an, in conditiile in care productia din Statele Unite a fost de 800 de filme. Sectorul audiovizual este si el foarte important pentru economia UE, intrucat in acest sector lucreaza peste 1 milion de persoane in cadrul Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.