Aproximativ 200.000 de imigranti romi traiesc in Marea Britanie, releva un studiu, probabil una dintre cele mai importante comunitati din cadrul acestei etnii in Europa Occidentala, relateaza postul britanic Channel4 online.

In 2011, Guvernul aprecia ca in Marea Britanie traiesc "relativ putini cetateni romi", insa in prezent se crede ca tara are una dintre cele mai mari populatii de etnici romi din Europa de Vest. Potrivit unora, cei mai multi au sosit dupa ce Slovacia si Cehia, intre alte tari din Europa de Est, s-au integrat in Uniunea Europeana (UE) in 2004.

Acest numar estimat de imigranti a fost avansat de un studiu considerat major, efectuat de cercetatori de la Universitatea Salford, care conchide ca populatia de imigranti romi din Marea Britanie este "semnificativa", "in crestere", iar numarul de 200.000 este aproape sigur o "estimare prudenta".

Potrivit statisticilor, in Marea Britanie se estimeaza ca exista 197.705 romi, dintre care 183.297 in Anglia, 3.030 in Scotia, 878 in Tara Galilor si 500 in Irlanda de Nord. In proportie de 64,3%, autoritatile locale cred ca numarul romilor in zona lor creste, iar doar 1,8% sunt de parere ca scade. Un studiu din 2009 aprecia ca in Anglia exista o populatie minima de romi de 49.204 persoane, potrivit postului.

Romii reprezinta cea mai mare minoritate etnica din Europa, insumand aproximativ 12 milioane de persoane care traiesc in principal in Europa de Est, adesea intr-o saracie extrema, discriminati si segregati. Cercetatorii au citat "conditii dificile" in alta parte intre factorii hotaratori care-i determina pe romi sa vina in Marea Britanie si apreciaza ca aceasta crestere rapida a migrarii romilor reprezinta o provocare considerabila pentru autoritatile locale, al caror personal este adesea "coplesit".

In zona Page Hall din Sheffield, Gulnaz Hussain, care conduce un centru de consiliere pentru imigranti, afirma ca numarul de familii de romi a crescut in mod vertigions de la una-doua in 2004 la cateva sute in prezent. "A venit o populatie uriasa", apreciaza ea, adaugand ca "acest lucru nu s-a intamplat dintr-o data, a fost un proces treptat. A tot continuat si au venit tot mai multi". "Scolile sunt pline, mai mult sau mai putin. Nu cred ca am putea sa primim noi veniti", a adaugat Hussain.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Yorkshire and Humber este doar una dintre regiunile identificate ca avand o populatie semnificativa de romi. Un numar mare de romi a fost identificat de asemenea la Londra, in nord-vest si in zona centrala. "Romii traiesc in zone specifice in intreaga tara, in anumite comune si orase, dar nu in altele", a declarat David Brown de la Migration Yorkshire, care a contribuit la cercetare. "De obicei, ei urmeaza prima familie care vine si de aceea te intalnesti cu aceleasi grupuri etnice in aceeasi regiune", a adaugat el, scrie MEDIAFAX.

In Page Hall, majoritatea membrilor comunitatii romilor au emigrat doar din cateva sate din Slovacia. In alte parti ale tarii, exista alte comunitati semnificative de romi bulgari, romani, cehi, unguri si polonezi. Miroslav Sandor a venit in Marea Britanie de la Bystrany, in zona central-estica a Slovaciei, in 2004. In prezent, este lucrator comunitar la Sheffield, unde ii ajuta pe nou-veniti sa se instaleze. "Am venit aici pentru o viata mai buna, sa avem un loc de munca, educatie pentru copii", a declarat el. "nu aveam niciun viitor in Slovacia", a adaugat Sandor.

Citeste si:
Ciucă, mesaj de Ziua Sveti Sava: Binele oricărei minorități...
Ciucă, mesaj de Ziua Sveti...

Un lucru necunoscut este cat de mult va creste populatia de romi in Marea Britanie dupa anularea restrictiilor impuse imigrantilor bulgari si romani incepand din ianuarie. Autorii raportului afirma ca exista o "incertitudine" cu privire la impactul potential al acestei masuri, dar noteaza ca majoritatea reprezentantilor autoritatilor locale considera ca "anularea anumitor restrictii asupra unor drepturi va conduce la o crestere a numarului celor care vor migra in Marea Britanie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.