Parlamentul European a adoptat, joi, o revizuire a Directivei din 2006 prin care se interzice folosirea bateriilor tip pastila cu continut redus de mercur in jucarii, ceasuri si telecomenzi, masura ce ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Directiva 2006/66/CE interzice introducerea pe piata a bateriilor si acumulatorilor, incorporati sau nu in aparate, care contin mai mult de 0,0005% mercur. In schimb, bateriile tip pastila cu un continut de mercur de maxim 2% beneficiaza de o derogare de la aceasta interdictie. Cum ele sunt folosite mai ales pentru diverse jucarii, ceasuri si telecomenzi, europarlamentarii au decis ca aceasta derogare se va incheia la 31 decembrie 2015. Totodata, ei au atras atentia ca, de cele mai multe ori, europenii nu constientizeaza faptul ca trebuie sa recicleze si acest tip de baterii.

Eurodeputatii au decis ca masura sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016 pentru a nu fi aduse prea multe prejudicii producatorilor si intreprinderilor din domeniul reciclarii.

O alta modificare vizeaza bateriile cu cadmiu pentru uneltele electrice fara fir.

Directiva din 2006 interzice introducerea pe piata a bateriilor sau acumulatorilor portabili, incorporati sau nu in aparate, care contin mai mult de 0,002% cadmiu. Exista insa o derogare pentru sistemele de urgenta si cele de alarma, inclusiv pentru sistemele de iluminat in caz de urgenta, echipamentul medical si uneltele electrice fara fir, scrie mediafax.

Propunerea de revizuire adoptata joi de PE limiteaza pana la 31 decembrie 2015 derogarea pentru uneltele electrice fara fir.

Cei mai afectati vor fi producatorii din estul si centrul Europei.

In unelte electrice fara fir sunt folosite trei tipuri de baterii reincarcabile sunt folosite in uneltele electrice fara fir: nickel-cadmiu (NiCd), nickel-metal hibrid (NiMH) si litiu-ion (Li-Ion). Conform EPTA, in 2011, 40% din toate uneltele electrice au fost unelte electrice fara fir. Dintre aceste 40%, 70% au fost Li-Ion si 27% NiCd (doar 3% fiind NiMH).

Citeste si:
Mercur în Berbec activează schimbarea destinelor. Cum influențează...
Mercur în Berbec activează...

Cotele sunt diferite in statele din Europa de Est, unde se estimeaza ca va dura mai mult timp pana cand piata de cadmiu va disparea complet. Un motiv este costul mai ridicat al bateriilor Li-Ion, in conditiile in care zona estica a UE puterea de cumparare a populatiei este sub puterea de cumparare din tarile din vestul Europei.

In cadrul interventiilor dinaintea votului, unii europarlamentari au avertizat ca pe piata europeana exista si unii fertilizatori folositi in agricultura care contin cadmiu. Cadmiu si mercur sunt metale toxice care pot duce la aparitia a diverse tipuri de cancer, potrivit mai multor studii de specialitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.