Parlamentul ungar a adoptat luni seara o noua lege ce permite autoritatilor locale sa delimiteze zone interzise persoanelor fara domiciliu stabil si sa desfiinteze adaposturile improvizate ale acestora din urma.

Pledand pentru protejarea "ordinii publice, securitatii, sanatatii si valorilor culturale", textul ofera autoritatilor locale posibilitatea sa delimiteze zone, mai ales in cele turistice, interzise persoanelor fara domiciliu stabil si sa desfiinteze adaposturile temporare ale acestora din urma.

Contravenientii ar putea fi condamnati la munca in folosul comunitatii, la plata unor amenzi sau, chiar, la inchisoare.

Politica Budapestei fata de persoanele fara adapost a provocat deja critici, atat la nivel national, cat si la nivel international.

In septembrie, ONG-ul Human Rights Watch a afirmat despre legile ungare impotriva persoanelor fara adapost ca reprezinta un exemplu al felului in care Guvernul conservator al lui Viktor Orban, aflat la putere din 2010, sfideaza legile si valorile europene.

Ultima lege este "in interesul persoanelor fara adapost", a insistat Guvernul ungar intr-un comunicat publicat luni seara, adaugand ca, in lipsa acestui text, aceste persoane "risca sa moara de frig in timpul iernii", scrie MEDIAFAX.

Guvernul aminteste ca a majorat fondurile pentru cresterea capacitatii in adaposturile oferite de stat, cu scopul de a acoperi nevoile persoanelor fara adapost, al caror numar este evaluat la peste 4.000 doar in Budapesta si la aproape 30.000 in intreaga tara.

Adaposturile oferite de stat se afla in foste camine muncitoresti, prost intretinute in mare parte, in care persoanele fara adapost se tem ca vor fi furate sau agresate.

Curtea Constitutionala a respins la sfarsitul anului 2012 o lege similara, dar, in martie 2013, Parlamentul a amendat Constitutia pentru a integra textul de lege controversat.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.