Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o rezolutie cu privire la Siria, prima de la inceputul conflictului, care obliga regimul lui Bashar al-Assad sa distruga toate armele chimice in mai putin de un an.

"In aceasta seara comunitatea internationala si-a indeplinit misiunea", a comentat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, dupa adoptarea cu unanimitate a acestui text. "Este primul de semn de speranta pentru Siria dupa mult timp", a adaugat el, anuntand totodata organizarea la jumatatea lui noiembrie a conferintei de pace privind Siria Geneva 2.

"Consiliul de Securitate isi merita in sfarsit numele", a declarat seful diplomatiei franceze Laurent Fabius.

Aceasta rezolutie a fost adoptata in urma acordului incheiat la Geneva, la jumatatea lui septembrie, in vederea evitarii unei interventii militare in Siria, o amenintare agitata de Washington si Paris ca raspuns fata de un atac cu arma chimica, pe 21 august. "Fermitatea a dat rezultate", a spus Fabius, evocand aceasta amenintare. "Cooperarea Siriei va trebui sa fie neconditionata, transparenta totala", a subliniat seful diplomatiei franceze, scrie MEDIAFAX.

Presedintele american Barack Obama a calificat vineri drept "o enorma victorie pentru comunitatea internationala" acordul cu privire la aceasta rezolutie, obtinut joi in urma unor negocieri dure intre Washington si Moscova, aliatul loial al Damascului.

In opinia secretarului de Stat american John Kerry, este vorba despre ocazia de a "elimina unul dintre cele mai mari arsenale chimice din lume, intr-una dintre cele mai instabile regiuni din lume". Vor exista "consecinte" pentru puterea siriana, in cazul in care nu isi respecta angajamentele, a avertizat el.

Rezolutia prevede pentru acest caz posibilitatea ca membrii Consiliului sa se pronunte asupra unor sanctiuni, dar ele nu nu vor fi automate. Va fi necesara o noua rezolutie, ceea ce ofera Moscovei posibilitatea sa o blocheze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.