Rusia va propune Iranului sa-i furnizeze noi sisteme de rachete perfectionate de tip S-300 modificate si sa construiasca un al doilea reactor pentru centrala nucleara de la Bushehr, scrie miercuri cotidianul Kommersant, care citeaza o sursa apropiata Kremlinului.

Cele doua propuneri urmeaza sa fie facute vineri de catre presedintele rus, Vladimir Putin, omologului sau iranian, Hassan Rohani, in cadrul summitului regional al Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) care se va desfasura in Kirgizstan.

Potrivit sursei citate de Kommersant, Rusia va propune Iranului sa-i furnizeze cinci baterii de rachete de tip S-300 "Antei-2.500", o versiune modificata pentru exportarea de S-300 rusesti, cu conditia ca Teheranul sa-si retraga plangerea depusa impotriva societatii publice insarcinate cu exporturile de armament, Rosoboroneksport, pentru ruperea precedentului contract ruso-iranian.

Incheiat in 2007, acest contract de livrare a unor rachete de tip S-300, sisteme capabile sa intercepteze in zbor avioane sau rachete, in valoare de 800 de milioane de dolari americani a fost anulat in 2010 de Rusia, care a aplicat astfel o rezolutie a ONU privind noile sanctiuni adoptate impotriva Teheranului din cauza programului sau nuclear controversat, scrie MEDIAFAX.

Teheranul a sesizat atunci Curtea Internationala de Arbitraj de la Geneva (Elvetia) si a cerut o despagubire in valoare de patru miliarde de dolari americani din partea Moscovei.

Insa, potrivit decretului care pune in aplicare rezolutia ONU, semnat de presedintele rus la acea vreme, Dmitri Medvedev, sistemele de tip S-300 "Antei 2.500" nu intra sub incidenta sanctiunilor, a explicat pentru Kommersant Vladimir Evsseiev, directorul Centrului de Cercetari Socio-Politice.

Cu toate acestea, o sursa militaro-diplomatica a anuntat miercuri pentru agentia Interfax ca nu are loc vreo negociere cu privire la un asemenea contract si ca Rusia nu intentioneaza sa incalce sanctiunile.

"Pentru moment, exportatorii de armament rusesc nu efectueaza nicio lucrare de pregatire pe aceasta tema", a declarat aceasta sursa.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.