Ciprul a anuntat luni ca teste de racheta, efectuate de catre o natiune "prietena", vor avea loc saptamana aceasta, in estul Marii Mediterane, in timp ce Statele Unite analizeaza posibilitatea unor atacuri militare impotriva Siriei.

Ministrul cipriot de Externe, Ioannis Kasoulides, a declarat pentru un post de radio ca "un stat prieten", care nu ia parte la o actiune militara in Siria, va efectua teste de racheta incepand de luni pana sambata.

Kasoulides nu a specificat denumirea acestei tari, care ar putea fi Israelul, dar o sursa guvernamentala a afirmat pentu AFP ca testele se vor desfasura pe o suprafata de 12.700 de mile marine (aproximativ 24.00 de kilometri). Aceste teste intervin la o saptamana dupa ce Israelul a lansat o racheta balistica in Marea Mediterana, provocand escaladarea tensiunii intr-o regiune paralizata in asteptarea unei posibile inteventii militare in Siria.

O racheta balistica a fost lansata pe 3 iulie in cadrul unui exercitiu israelo-american. Potrivit presei israeliene, este vorba de testatarea sistemului de detectie si de urmarire a rachetelor, insa programul acestor teste a provocat numeroase intrebari, in contextul in care probabilitatea unui atac in Siria este mare, scrie MEDIAFAX.

Exista sanse mari ca atacurile americane impotriva Siriei vor fi realizate dinspre mare.

Kasoulides a reiterat ca a primit "asigurari explicite" ca nu vor fi lansate atacuri asupra Damascului dinspre baza militara britanica Akrotiri (sudul Ciprului), care nu va deveni tinta a Guvernului sirian.

Ministrul cipriot al Apararii, Fotis Fotiou, a afirmat luni ca Ciprul se pregateste sa devina o insula a securitatii si pacii pentru persoanele care fug de violente, in timp ce mai multe state incearca sa-i evacueze pe cetatenii sai din regiune. Peste 40.000 de persoane din Liban s-au refugiat in Cipru, in vara 2006, in timpul razboiului cu Israel, cand a avut loc cea mai mare evacuare dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

"Cipru este stabil si in pace, nu exista motive de ingrijorare sau de panica", a declarat el. "Daca Ciprul nu ar fi fost o destinatie sigura, el nu ar fi ales de catre alte state" drept un loc pentru cetatenii lor, le-a spus Fotiou jurnalistilor.

Citeste si:
Orban, despre menținerea lui Bode la Interne: „Principala...
Orban, despre menținerea lui...

Autoritatile sunt ingrijorate de efectul pe care frica unui razboi l-ar putea avea asupra turistilor, deoarece turismul este o sursa importanta de venit pentru Cipru, afectat de o profunda criza economica. "Suntem in plin sezon turistic, in septembrie-octombrie, deci acesta nu este momentul (potrivit) pentru a provoca panica", a afirmat ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.