Fostul jucator de baschet Dennis Rodman a anuntat marti ca se afla in drum spre Coreea de Nord, dar a refuzat sa spuna daca intentioneaza sa obtina eliberarea unui cetatean american detinut la Phenian, relateaza AFP.

Dennis Rodman a afirmat de mai multe ori ca va reveni in Coreea de Nord cu scopul de a contribui la eliberarea cetateanului american de origine coreeana Kenneth Bae, aflat in detentie de noua luni si condamnat la 15 ani de inchisoare intr-un lagar de munca.

"Nu am promis nimic" in legatura cu Bae, a anuntat Dennis Rodman, marti, pentru jurnalisti, in timpul unei escale pe aeroportul din Beijing, de unde urma sa plece spre capitala nord-coreeana, transmite MEDIAFAX.

"Vreau doar sa ma intalnesc cu prietenul meu Kim (Jong-un, liderul regimului) pentru lansarea unei noi competitii de baschet. Voi incerca sa mentin comunicarea", a explicat el.

Phenianul a anulat vineri invitatia adresata unui emisar oficial american pentru a discuta cazul lui Kenneth Bae, invocand participarea americana la manevre de disuasiune nucleara cu Coreea de Sud.

Excentricul fost jucator de baschet, in varsta de 51 de ani, a mai fost in trecut la Phenian. In februarie, el a asistat la un meci de baschet in capitala Coreei de Nord, alaturi de Kim Jong-un, despre care a spus ca ii va ramane "prieten pe viata".

Kim Jong-un, educat in Elvetia, este suporter al Chicago Bulls, o echipa de baschet pentru care Dennis Rodman a evoluat in anii '90, alaturi de Michael Jordan.

Phenianul si Washingtonul nu intretin relatii diplomatice. Departamentul de Stat american a respins in martie ideea ca Dennis Rodman sa poata juca vreun rol diplomatic.

Kenneth Bae, al carui nume coreean este Pae Jun-ho, a fost arestat in noiembrie 2012 si acuzat de Coreea de Nord, care interzice prozelitismul religios, ca ar fi un crestin evanghelist care a introdus in tara material ce ar viza destabilizarea regimului.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

"Ma voi intoarce acolo. Voi incerca sa obtin eliberarea acestei persoane", a afirmat in mai sportivul tatuat, potrivit unei inregistrari video postate pe site-ul american TMZ.

"Apelez la liderul suprem al Coreei de Nord, sau la «Kim», asa cum il numesc, sa-mi faca o favoare si sa-l elibereze pe Kenneth Bae", a scris atunci Rodman pe contul sau de Twitter.

Un purtator de cuvant al sponsorului calatoriei lui Rodman, compania de pariuri Paddy Power, a anuntat pentru AFP ca fostul jucator de baschet "nu merge in Coreea de Nord sa discute despre eliberarea lui Kenneth Bae", oferind asigurari ca vizita doar se inscrie intr-un "alt turneu efectuat in cadrul diplomatiei baschetului".

Regimul nord-coreean a eliberat in trecut mai multi cetateni americani, in urma unor vizite efectuate de catre emisari de rang inalt.

Citeste si:
Kim Jong-Un a ordonat executarea unui oficial
Kim Jong-Un a ordonat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.