Capitalele occidentale erau mai circumspecte, joi, in fata unei eventuale interventii militare in Siria, clasele politice intrebandu-se in legatura cu legitimitatea unor atacuri impotriva regimului, ca ecou la reticenta generalizata a opiniilor publice, scrie MEDIAFAX.

De la Londra la Berlin, desi bulversati de imaginile presupusului atac chimic din 21 august din apropiere de Damasc, parlamentarii refuzau sa acorde un cec in alb liderilor american, britanic si francez pentru a lansa atacuri punitive impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Acolo unde au fost realizate sondaje in Europa, acestea arata ca populatia nu este dornica de razboi.

  • Doar 22 la suta din britanici, potrivit unui sondaj YouGov/The Times publicat joi, sunt favorabili unei interventii, fata de 51 la suta care se opun.
  • Germanii, traditional reticenti fata de mobilizarea militarilor lor, se opun in proportie de 58 la suta unor atacuri in Siria, fata de 33 la suta care le-ar sustine, potrivit unui sondaj Politbarometer/ZDF.
  • In Franta doua sondaje despre eventualitatea unei interventii militare sub egida ONU aratau, miercuri, ca 55 la suta si, respectiv, 45 la suta din populatie ar sustine o astfel de actiune, fata de 45 la suta si, respectiv, 40 la suta care s-ar opune.

Barack Obama se confrunta cu rezerve de alta natura. Congresul american nu se considera dependent de concluziile ONU, o institutie care genereaza neincredere in randul republicanilor. Presa ridica intrebari cu privire la raportul serviciilor de informatii americane care ar urma sa fie facut public in zilele urmatoare.

"Dat fiind spectaculosul esec american in Irak, cand administratia Bush a declansat un razboi din cauza unor arme nucleare inexistente, nivelul probelor este incontestabil mai ridicat", insista un editorial al New York Times, joi.

Bashar al-Assad: Siria va iesi invingatoare dintr-o confruntare cu SUA

Potrivit unui studiu Quinnipiac din 8 iulie, 61 la suta dintre americane considera ca nu este in interesul Statelor Unite sa se "implice" in conflict, desi 49 la suta se declara favorabili utilizarii unor rachete de croaziera "care nu risca vieti americane". In iunie, 54 la suta dintre americani criticau decizia de inarmare a rebelilor sirieni, potrivit Gallup.

Presedintele Barack Obama a declarat in cadrul unui interviu miercuri ca guvernul sirian este responsabil pentru atacul chimic de la 21 august. In ciuda acestui fapt, mai multi oficiali americani au declarat ca dovezile detinute "nu sunt concludente". Oficialii sunt foarte precauti cu privire la declaratiile fara echivoc, din moment ce in 2002 s-au prezentat "dovezi concludente" privind resursele Irakului in materie de disturgere in masa (in formatii care mai tarziu s-au dovedit a fi gresite), scrie Huffington Post

MAE: Romanii din Siria sa paraseasca imediat tara - PERICOL MAJOR

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Intre timp, la Damasc, atmosfera este tensionata. Populatia insa continua sa aiba incredere in autoritati, printre care si liderul Bashar Al-Assad. O parte din locuitori au inceput sa-si faca provizii, conform unui reportaj realizat de CNN.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.