Autoritatile ruse luptau marti impotriva unor inundatii fara precedent in regiuni din Extremul Orient, unde peste 23.000 de persoane au fost evacuate deja.

Din cauza ploilor diluviene de la sfarsitul lui iulie, fluviul Amur, la frontiera cu China, a iesit din matca, la fel ca unul dintre afluentii sai, Zeia, atingand niveluri care nu s-au mai inregistrat inca din secolul XIX.

Mii de case si hectare de culturi din regiunile Amur, Habarovsk, Primorie si Regiunea Autonoma Evreiasca, un teritoriu mic creat de Stalin pentru evreii sovietici, au fost inundate. Starea de urgenta a fost decretata, de asemenea, in regiunea Magadan, a anuntat Ministerul local pentru Situatii de Urgenta, scrie MEDIAFAX.

In total, 23.313 persoane au fost evacuate, a anuntat marti Viktor Isaev, reprezentantul special al Kremlinului pentru districtul federal rus Extremul Orient, citat intr-un comunicat.

In cursul noptii de luni spre marti, la Habarovsk, nivelul apelor a crescut cu 16 centimetri pana la 6,73 metri, un record datand din 1897, potrivit lui Iuri Varakin, de la agentia meteorologica rusa Rosghidromet.

Nivelul apelor s-a putea sa ajunga pana la 7,80 metri pana pe 28 august, potrivit autoritatilor locale.

Militari au fost mobilizati pentru a ridica diguri de-a lungul fluviului. Autoritatile au anuntat ca au pregatit 10.000 de saci cu nisip in cazul in care apa va depasi barajele. In comunicat, Isaev si-a exprimat "nemultumirea" fata de situatia epidemiologica din regiunile inundate.

Dintre cele 29.500 de persoane care ar fi trebuit sa fie vaccinate, doar 2.000 au fost pana in prezent, in timp ce loturi cu vaccinuri impotriva hepatitei A, difteriei si febrei tifoide au fost trimise in zona, a explicat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.