Statele Unite au indemnat luni noile autoritati egiptene, instituite de catre armata, sa inceteze "arestarile politice", fara a face referire la cazul presedintelui destituit, Mohamed Morsi.

"Pozitia noastra ramane neschimbata. Continuam sa indemnam la oprirea arestarilor si detentiilor motivate politic si insistam asupra faptului ca ele nu ajuta Egiptul sa depaseasca criza", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentul de Stat, Marie Harf.

Ea a fost intrebata luni despre decizia justitiei egiptene de a prelungi masura de arestare preventiva a fostului presedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de catre armata la 3 iulie si detinut intr-un loc secret.

Diplomatia americana a cerut in mai multe randuri, fara a cita numele lui Morsi, sa nu mai fie arestate personalitatile politice din cadrul fostului regim, controlat de miscarea Fratii Musulmani.

Washingtonul a anuntat oficial ca nu se va implica in criza din Egipt, de la inceputul lui iulie.

Totusi, secretarul de Stat american John Kerry a parut ca sustine, la inceputul lui august, destituirea fostului presedinte Morsi, afirmand ca militarii au intervenit pentru "a restabili democratia". El a avut o pozitie mai moderata a doua zi dupa declaratiile sale, indemnand Egiptul la calm si la organizarea unor alegeri "democratice", scrie MEDIAFAX.

Reiterand declaratia facuta saptamana trecuta de catre Kerry si sefa diplomatiei europene Catherine Ashton, Harf a exprimat "profundele ingrijorari" ale Statelor Unite in legatura cu "posibilele violente din Egipt", intre sustinatorii lui Morsi si autoritati.

Harf a cerut ca toate partile implicate in conflict sa participe la un dialog, care ar putea duce la instaurarea unei "democratii durabile".

Statele Unite evita sa foloseasca termenul "lovitura de stat" referitor la interventia armatei egiptene, pentru a nu intrerupe livrarea anuala a unui ajutor militar in valoare de 1,3 miliarde de dolari. Legea americana prevede suspendarea acestui ajutor in cazul inlaturarii unui guvern civil de catre armata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.