Comisarul european insarcinat cu Justitia Viviane Reding a fost asaltata cu intrebari privind coruptia, intr-o intalnire cu cetateni, marti, la Sofia, unde au loc manifestatii antiguvernamentale de aproximativ 40 de zile.

"Cum sa ne simtim europeni, cand nu ne simtim bulgari cu drepturi depline, (cand) drepturile noastre sunt incalcare de oligarhie?", a intrebat o participanta la aceasta intalnire, transmisa in direct de televiziunea publica BNT.

Sala era intesata, unele persoane purtand banderole pe care se puteau mesaje ca "Europa ne asteapta" si "Salvati-ne!".

"Nu vreau ca alti europeni sa plateasca pentru greselile Guvernului meu", a declarat un paricipant la intalnire. Altul a reclamat "un corp european de juristi si politisti pentru a impune reforme in Bulgaria si care sa organizeze alegeri cinstite".

Mii de manifestanti defileaza zilnic, de aproximativ 40 de zile, la Sofia, in semn de protest fata de coruptia puterii, reclamand organizarea de noi alegeri. Reding a declarat ca Bruxelles-ul ajuta Bulgaria prin intermediul mecanismului de supraveghere asupra justitiei (MCV), impus la aderarea tarii la UE in 2007, publicand rapoarte in mod periodic, in care prezinta recomandari, scrie MEDIAFAX.

"Nu vom suprima acest mecanism, il vom utiliza pentru a avea institutii oneste, echilibrate si independente", a subliniat ea. Reding a evocat totodata un proiect carii apartine,privind crearea unui parchet european care sa ajute tarile membre sa lupte impotriva coruptiei.

"Fiecare euro al contribuabililor europeni este necesar sa fie investit astfel incat sa serveasca cetatenii, ci nu marionete sau criminali", a declarat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.